Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 20:02
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Среда, 1 февраля 2012

Коментар по акціях "Енергомашспецсталь"

КІНТО
Рекомендация: ENMA, Енергомашспецсталь, азпокупать

Протягом останніх місяців цінні папери «Енергомашспецсталі» торгуються близько рівня 0,50 грн. за акцію. При даних цінових рівнях капіталізація компанії складає 200 млн. грн., чистий борг – 1 561 млн. грн., EV – 1 761 млн. грн. При цьому балансова вартість власного капіталу становить 1 124 млн. грн., залишкова вартість основних засобів – 2 195 млн. грн. (загальні активи – 3 790 млн. грн.). Отже, наразі акції компанії торгуються з EV нижчим за залишкову вартість основних засобів і з коефіцієнтом P/B 0,18.

Окрім поточних низьких цінових рівнів, потенціал «Енергомашспецсталі» зумовлений перспективами розширення ринків збуту та нарощення доходів. Підприємство здійснює діяльність на ринку крупногабаритних заготовок зі спецсталей для енергетичної промисловості, машинобудування та металургії, пропозиція яких у світі є обмеженою. В період 2006-2010 рр. ЕМСС нарощувало чистий дохід по 40% на рік і в найближчих планах керівництва заводу вихід на рівень у 2,5 млрд. грн. (у 2010 р. – 1,3 млрд. грн., за 9М2011 – 1,0 млрд. грн.). Завод направляє понад 70% виробленої продукції на експорт, серед його замовників переважно найбільші світові машинобудівні підприємства. Після покупки пакету акцій підприємства «Атоменергомашем» EMNA інтегрується у виробничий ланцюжок «АЕМ», де саме заготовки із спецсталей були слабкою ланкою.

Іншим фактором привабливості ENMA є програма модернізації, що проводиться підприємством з 2005 року. За офіційними даними у період 2005-2010 рр. було освоєно капітальних інвестицій на загальну суму 1,1 млрд. грн. У 2011-2013 рр. має бути проінвестовано ще 0,6 млрд. грн. ENMA – найбільш технологічно розвинене підприємство на ринку СНД, що виробляє заготовки зі спецсталі. Продукція ENMA сертифікована та ліцензована Toshiba, Alstom, GE, Siemens, що дозволяє компанії орієнтуватися на світові ринки, не обмежуючись лише поставками до країн СНД.

Тим не менше, існують певні ризики інвестування в ENMA. По-перше, при ринковій ціні акції 0,5 грн., чистий борг у структурі вартості компанії становить майже 90%; при ціні в 2 грн. – 68%. Більше половини EBITDA йде на виплату відсотків, а відношення Debt/EBITDA знаходиться близько критичної позначки в 6х. Однак 80% боргів ENMA належать афілійованим структурам, що знижує ймовірність неплатоспроможності підприємства. По-друге, акції мають низьку ліквідність та незначний free-float, що є додатковими ризиками для портфельного інвестора. По-третє, існують підстави вважати, що всі прибутки можуть і надалі виводитися вже новим власником.

Оцінюючи дані фактори, ми вважаємо, що за теперішніх цінових рівнів цінні папери «Енергомашспецсталі» мають суттєвий довгостроковий потенціал, в той час як у короткостроковому періоді не варто очікувати від акцій динамічного зростання.

Другие рекомендации по инструменту


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду