Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 16.04.2024 18:02
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 30 июля 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1633,62-0,17%

Минулої п’ятниці індекс Української біржі підріс на 1,05%. Індикатор УБ прискорив своє зростання. Індекс ПФТС в останній робочий день минулого тижня практично не змінився. Зміна цін «індексних» паперів за результатами торгів акціями на фондовій біржі ПФТС минулої п’ятниці і самі ціни акцій станом на той день представлені в Таблиці 1. Минулої п’ятниці торгували лише двома індексними паперами УБ та ПФТС.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акції які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, 27.07.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

гривень

зміна

гривень

зміна

Центренерго

15,3

0,7%

15,2495

0,7%

Райффайзен Банк Аваль

0,30

0,0%

0,2995

-0,1%

Незважаючи на малу кількість «індексних» акцій з якими пройшли угоди, сам обсяг торгів минулої п’ятниці ними був пристойний, звичайно в термінах останніх двох років та біржі ПФТС. Обсяг угод по безадресним заявкам на ПФТС того дня з «індексними» акціями Української біржі та «індексними» акціями ПФТС в грошовому вираженні склав 752 тисяч гривень, на рівні близькому до денних обсягів торгів на Українській біржі «індексними» акціями по безадресним заявкам в останні два роки.

Крім згаданих в Таблиці 1 індексних паперів минулої п’ятниці на ПФТС були зафіксовані ще по одній угоді по безадресним заявкам з акціями «Кривбасвибухпрому» та Запорізького заводу феросплавів.

Ще раз нагадаємо, що на минулому тижні почалась публікація квартальної звітності місцевих українських емітентів за другий квартал 2018 року. Минулої п’ятниці була опублікована звітність «Райффайзен Банк Аваль» та «Донбасенерго». Днем раніше була опублікована звітність «Центренерго», яка коментувалась в минулому огляді за п’ятницю.

Що стосується, «Райффайзен Банк Аваль», то показник чистого прибутку банку вийшов дуже і дуже хороший, практично на рівні першого півріччя 2017 року, дещо вище. Квартальні фінансові показники банку в гривні наведено на Рис. 1. В першому півріччі 2018 року в порівнянні з першим півріччям 2017 року чистий прибуток зріс начебто незначно – на 0,5%. Проте, по-перше, слід врахувати дуже високу рентабельність активів банку пораховану по середнім активам – за півріччя в перерахунку на рік це буде 8,3%,. Просто фантастично велика цифра. Звичайно це не дуже коректно, враховуючи, що банк має більші витрати в четвертому кварталі. За останні чотири квартали, що більш коректно, показник склав теж дуже великі 6,8%.

По-друге, слід врахувати ще дві обставини. Перша, це те, що на відміну від попередніх кварталів, коли великий прибуток банку був отриманий в тому числі за рахунок значного розформування резервів (що дуже позитивно само по собі), в минулому кварталі прибуток «Райффайзен Банк Аваль» був у більшій мірі сформовано за рахунок дуже хорошого операційного результату. Віддача від активів банку в першому півріччі 2018 була досить таки суттєво вищою за віддачу від активів банку в першому півріччі 2017. Операційний прибуток банку без урахування розформування/формування резервів під активні операції банку в першому півріччі 2018 був на 23% вищим за операційний прибуток в першому півріччі 2017 року. При цьому середні активи банку за півріччя зросли на 13% рік до року. Тобто віддача від активів зросла на 8,9%.

Якщо ж подивитись на звіт про рух грошових коштів, то стаття «Рух грошових коштів у процесі операційної діяльності до змін в операційних активах та зобов’язаннях» яка відображає скільки банк заробляє реально в грошах, зросла в порівняних періодах на вражаючі 40%. Щоправда, це відбулось за рахунок разової статті – несплати податку за прибуток за рахунок переплати попередніх переодів. Як слідує з балансу банку РБА в півріччі використав поточний актив з податку на прибуток. Якби банк сплатив податок на прибуток то ріст грошового потоку рік до року склав би 12,5%.

Звичайно, цей аналіз далеко не повний. Слід дивитись на чисту проценту маржу, процентний спред, як і за рахунок чого він сформувався і т.п.. І що більш важливо, що буде далі в наступні квартали та роки. Та це предмет більш детального аналізу. Поточні ринкові коефіцієнти для банку наведені в Таблиці 1.

Що стосується «Донбасенерго». Звичайно квартальні результати компанії в другому кварталі 2018 року могли б бути сильнішими. Компанія за результатами цього періоду отримала збиток, Рис. 2. За останні 12 місяців, однак, компанія має непоганий, як для неї, чистий прибуток, який сформовано у великій мірі за рахунок сильного результату в третьому кварталі минулого року, Рис. 3.

Ринкові коефіцієнти «Донбасенерго», дуже малі, Таблиця 2. Однак, це пояснюється складним фінансовим становищем компанії – великою заборгованістю та високими ризиками інвестування в акції компанії – певними технічними проблемами. Робота одним блоком ТЕС, скажімо так, є явищем не зовсім звичайним. Також є питання стосовно дивідендів в найближчі роки. Зазвичай акції «Донбасенерго» котирувалась при коефіцієнтам порахованих при натуральних показниках вдвічі дешевше за інші компанії теплової електричної генерації. Однак, зараз в потужностях компанії та обсягах генерації врахована лише Слов’янська ТЕС – ситуація, яка може принципово змінитись на краще. Наскільки низькі коефіцієнти враховують перераховані фактори ризику і, в той же час, можливості, сказати складно.

Світові фондові ринки.

Минулої п’ятниці широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,7%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підріс на 0,4%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав 0,3% і продовжив, що сприятливо і для українського ринку акцій, свій неспішний ріст від багатомісячного мінімуму досягнутого 28 червня 2018.

Зниження американського ринку акцій минулої п’ятниці було зумовлено невдалими квартальними результатами корпорацій Intlel та Twitter в другому кварталі 2018 році.

В США минулої п’ятниці були опубліковані попередні дані по росту ВВП країни в другому кварталі 2018. Ріст в перерахунку на рік склав дуже сильні 4,1%. Це найвищий показник з 2014 року. Однак фондовий ринок США слабко відреагував на цю новину. Попередньо серед учасників американського ринку акцій ходили чутки про більшу цифру.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі, і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів європейські фондові індекси будуть торгуватись «в червоному». Зранку фондовий індекс MSCI EM, втрачає 0,4%. Зниження відбувається, окрім іншого, і через непоганий ріст індексів  в минулі тижні, і досягнення американськими та європейськими фондовими індексами локальних піків, вище або дуже близькими до попередніх.

Таким чином, сьогодні зовнішній фон для місцевого українського ринку акцій в сенсі торгів за закордонних фондових біржах, – негативний. Звітність «Райффайзен Банк Аваль» за другий квартал 2018 дуже позитивна, хоча, у великій мірі очікувана, звітність «Донбасенерго» за той же період, можливо, слабко негативна. Тому, в цілому можна сказати «середня» з усього цього виходить «нейтральна».


Рис. 1

Таблиця 1. Поточні ринкові коефіцєнти «Райффайзен Банк Аваль» по чистому прибутку за останні 12 місяців трейлінг (в гривнях) та поточному значенню акціонерного капіталу


12 місяців трейлінг

P/B

2,0

P/E

4,1

D/P (дивідендна дохідність)

23%


Рис. 2

Рис. 3

Таблиця 2. Ринкові коефіцієнти «Донбасенерго» по показникам за останні 12 місяців та очікуванням на 2018 рік (фінансовим в доларах США) і біржовому курсу ПФТС на 26.07.2018 (врахована лише Слов’янська ТЕС)



12 м. тр.

2018о

     EV/потужність (вугільна)

USD/кВт

34

34

     Mcap./потужність (вугільна)

USD/кВт

29

29

     EV/виробництво (чисте) - відпуск

USD/мВтг

9,0

9,3

     Mcap./виробництво (чисте) - відпуск

USD/мВтг

7,7

8,0

     EV/S


0,12

0,13

     Р/S


0,10

0,11

     EV/EBITDA


0,71

1,7

     P/E


1,05

2,4




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50




0,97

0,94

Настроение рынка на 30 июля 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду