Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 16.04.2024 17:16
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 16 декабря 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 1500,02+0,82%

Минулої п’ятниці індекс ПФТС підріс на 0,1%, після зниження на 0,2% днем раніше.

Зміна індексу ПФТС минулої п’ятниці традиційно відбулась виключно за рахунок однієї угоди по безадресним заявкам з однією тисячею акцій «Донбасенерго». Того дня ціна цих пайових паперів підросла на значимі 4,7% так само, як і їх біржовий курс. (Минулого четверга, за день до цього, обидва знизились на 4,1%.) Однак, усереднена по трьом останнім угодам ціна акцій «Донбасенерго» минулої п’ятниці додала лише 0,9% (з 25,216(6) до 25,43(3) гривень), що значно згладило вплив цінового росту одного дня на рух фондового індикатору ПФТС. Решта різниці в рості ціни акцій та індексу ПФТС пояснюється вагою паперів в індексному кошику біржі.

Крім цієї угоди, вчора на ПФТС також пройшла одна угода по безадресним заявкам з акціями банку «Південний».

Інших угод з акціями на ПФТС минулої п’ятниці не було.

Індекс Української біржі минулої п’ятниці підріс на 0,2%. Цьому руху індикатор завдячує виключно росту ціни акцій «Укрнафти». Однак цей ріст відбувся не завдяки угодам з акціями цієї компанії. Також минулої п’ятниці не змінилась і ціна закриття цих паперів. Того дня змінились лише ціни заявок по акціям «Укрнафти».

Єдиною угодою з «індексними»  акціями біржі минулої п’ятниці була одна угода по адресним заявкам з акціями «Укрнафти». Оскільки угода була адресною вона не вплинула на індекс Української біржі. Обсяг цієї угоди був 300 паперів або 40,5 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Минулої п’ятниці на Українській біржі також відбулись: одна угода по безадресним заявкам з десятком акцій американської компанії Apple на суму 70,66 тисяч гривень та одна угода по безадресним заявкам з 210 акціями Миронівського хлібопродукту на суму 50,4 тисячі гривень. Ціна акцій Apple на УБ по угоді знизилась на 0,1%, ціна акцій МХП не змінилась і залишилась на рівні 240 гривень за папір.

Інших угод з акціями чи значимих цінових рухів пайових паперів по котируванням на Українській біржі минулої п’ятниці дня не було.

Українські фінансові новини.

Значимих для фінансового сектору країни суто українських новин за минулу п’ятницю, вихідні та станом на сьогоднішній ранок немає.

Учасники місцевого фінансового ринку продовжують осмислювати та коментувати значні зміни в монетарній політиці українського центробанку.

До значного відразу на 2,0% зниження облікової ставки, додається і суттєве збільшення планових викупів НБУ твердої валюти з ринку, з 30 мільйонів доларів на тиждень до 50 мільйонів доларів.

Світові ринки акцій.

Світові фондові індекси минулої п’ятниці продовжили зростання і досягли нових максимумів.

Минулої п’ятниці широкий фондовий індекс США S&P 500 майже не змінився, зріс лише на дійсно суто символічну 0,01%. Однак при цьому цій фондовий індикатор оновив свій історичний максимум, досягнутий днем раніше. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 1,1% і, оновивши чотирирічний максимум, майже дійшов до свого історичного максимуму. Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс минулої п’ятниці ще на значимі 1,5% після росту на 1,2% днем раніше і оновив свій  піврічний максимум.

Минулої п’ятниці дуже значимою новиною для учасників фінансових ринків стало довгоочікуване повідомлення про досягнення проміжної торгівельної угоди, «фаза один», між США та Китаєм.  Минулої п’ятниці сторони практично завершили роботу над угодою і їм залишилось узгодити лише певні незначні технічні деталі. Торговий представник США Роберт Лайтхайзер розраховує, що угода буде підписана на початку січня наступного року.

Зрозуміло, що новина позитивна не тільки для фондових ринків, але й для світової економіки, включаючи й українську.

На новину добре відреагували ціни акцій європейських компаній та курс євро, який помітно зріс. Європа більше за США відчула негативний вплив торгівельного конфлікту між США та Китаєм. Частина європейської економіки орієнтована на експорт до Китаю, перш за все обладнання та машин.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси непогано підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів додасть. Зранку фондовий індекс MSCI EM після дводенного росту практично не змінюється. На річному інтервалі індекс MSCI EM до сьогодні на ранок зріс на 10,3%. Грудень минулого року був певною невеликою «ямою» для цього фондового індикатору, як зрештою і для інших світових фондових індексів.

В США майже закінчилась публікація корпоративної фінансової звітності за третій квартал 2019 року.

Зараз після публікацій майже всієї фінансової корпоративної звітності можна  впевнено говорити, що зниження прибутків індексної акції S&P 500 (зважених по капіталізації компаній прибутків 505 найбільших корпорацій США) рік до року в третьому кварталі 2019 склало. Без енергетичного сектору ріст прибутків складе за очікуваннями 2,2%. Такі дані наводить Refinitiv, посилання, наприклад, https://lipperalpha.refinitiv.com/2019/11/this-week-in-earnings-9/.

За даними і Refinitiv коефіцієнт P/Е форвард 12 місяців, де Р поточне значення індексу S&P 500, а Е операційний чистий прибуток індексної акції S&P 500 зараз складає 18,4 (на 13.12.2019). Це немалий коефіцієнт P/Е з історичної ретроспективи. Середнє значення за п’ять років – 16,6, за десять років – 14,9.

Зараз за даними Refinitiv аналітиками очікується зниження прибутків індексної акції S&P 500 рік до року в четвертому кварталі 2019 на 0,2%. Без енергетичного сектору ріст прибутків складе за очікуваннями 2,0%. Враховуючи поведінку аналітиків, звичайну статистику, по факту найбільш імовірним є ріст прибутків акції S&P 500 в четвертому кварталі 2019 на 2-3% в порівнянні з четвертим кварталом 2018. Це небагато, але все ж це ріст.

Сьогодні зранку, зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах позитивний.

Публікація квартальної звітності українських емітентів за третій квартал 2019 року виявилась в більшій мірі розчаруванням. Та зниження цін окремих місцевих «індексних» акцій було незначним. Імовірно, причина полягає в тому, що місцеві фондові індикатори вже суттєво знизились за останній рік. Та й фінансова звітність, яка була опублікована, лише підтвердила не позитивну динаміку фінансових показників ряду українських емітентів за попередні два квартали і незначно відрізнялась від звітності другого кварталу поточного року.

Однак, можливо, зараз ситуацію на місцевому фондовому ринку дещо підправить значне зменшення відсоткових ставок в Україні та ціновий ріст на світових фондових ринках, який відбувся, в тому числі, і в останні дні.

Значною перепоною для позитивного порівняння дохідності інвестицій в місцеві акції з дохідністю боргових інструментів, відсотковими ставками в Україні служить слабка абсолютна довгострокова дохідність інвестицій в місцеві українські акції. Остання є наслідком як малого free-float і слабкої ліквідності, так і в більшій мірі слабких вільних грошових потоків місцевих емітентів. Також  відсутня їх більш-менш прийнятна передбачуваність. Як наслідок, є лише невеликі, також погано передбачувані дивіденди. Це, окрім іншого, суттєво заважає оцінювати місцеві акції. І все це має місце за відсутності росту бізнесу місцевих емітентів акцій та відносно непоганій дохідності українських боргових фінансових інструментів.

Та все ж, враховуюче сполучення доволі позитивних для місцевого ринку акцій новин, будемо надіятись на позитивну динаміку в сегменті пайових паперів на українських біржах найближчим часом.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 16 декабря 2019
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду