Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 20:31
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 18 мая 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1347,24-0,17%

Дуже важливих новин для учасників світових ринків акцій немає, то ж спершу до огляду динаміки на фінансових ринках.

Український фінансовий ринок.

Торгова активність в сегменті акцій на українських біржах минулої п’ятниці дещо зросла.

Минулої п’ятниці індекс ПФТС знизився на зовсім незначні 0,03%.

До цього, якщо не брати періоди його стояння на місці протягом трьох та шести торгових днів, індикатор ПФТС через день без змін знижувався також на зовсім незначні 0,03% та 0,02%.

Минулої п’ятниці індекс ПФТС вже традиційно змінився по одній угоді акціями «Донбасенерго». На цей раз для різноманіття з 1100 акціями. Ціна цих паперів того дня на біржі ПФТС по останній за день угоді не змінилась і залишилась на рівні 19,6 гривень. Проте по трьом останнім угодам ціна акцій «Донбасенерго» знизилась минулої п’ятниці на 0,8% з 19,76(6) до рівно 19,60 гривень за акцію, що і було прийнято до розрахунку зміни значення індексу ПФТС у відповідності до діючої методики розрахунку цього фондового індикатору. Ціна акцій «Донбасенерго» складала 19,6 гривень по всім трьом останнім угодам.

Інших угод з акціями того дня на біржі ПФТС не було.

Індекс Української біржі минулої п’ятниці знизився на 0,1%. Це відбулось після його помітного росту у попередні торгові дні, росту майже до попереднього невеликого локального максимуму.

Минулої п’ятниці на зміну індексу УБ вплинув  ціновий рух акцій двох емітентів:  Райффайзен Банк Аваль та «Укрнафти». Вплив паперів був різноспрямованим. Ціна акцій банку того дня знизилась на 1,6% з 0,310 до 0,305 гривень за акцію. Ціна акцій «Укрнафти» зросла на 0,8% зі 130 до 131 гривень за акцію.

В останній робочий день минулого тижня на Українській біржі відбулось шість угод з акціями. Крім згаданих це були ще дві адресні  угоди з «індексними» акціями «Центренерго» і «не індексними» акціями Миронівського хлібопродукту та Крюківського вагонобудівного заводу.

Умовна середньозважена ціна акцій «Центренерго» по цим адресним угодам склала рівно 7,4 гривень, як по цим угодам і раніше. Ця ціна на 0,7 гривні або 10,4% вище за «офіційну» ціну пайових паперів «Центренерго» на Українській біржі, 6,7 гривень за акцію. Ціну називаємо умовною, бо угода адресна.

Ціна акцій МХП підросла на 4,65% з 215 до 225 гривень за акцію. Це після її зниження з 225 до 215 гривень за акцію перед цим.

Також лише по котируванням минулої п’ятниці на Українській біржі знизилась на 2,8% ціна пайових паперів американської компанії Apple - до 8300 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і значимих змін котирувань в сегменті акцій, вчора на Українській біржі не було.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 15.05.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 7,39% та 7,05%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 15.05.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 8,00%,  1 листопада 2028 року – 8,68%, 25 вересня 2032 року – 7,90%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 14.05.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 7,07% та 6,90%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 14.05.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 7,66%,  1 листопада 2028 року – 8,98%, 25 вересня 2032 року – 8,13%.

В цілому невеликі позитивні зміни.

Більш детально все, що стосується дохідностей інвестицій в українські євробонди, видно на  графіку абсолютних прибутків інвестицій в українські єврооблігації, який можна знайти на сайті за посиланням: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323.

Це графік зміни цін по всім випускам плюс дохід від купонів з їх реінвестуванням, включаючи й накоплений, але ще не отриманий дохід. Тобто це те, що отримав би інвестор, який інвестував би пропорційно розмірам випусків, включаючи й дохід, який він незабаром має отримати у вигляді чергових купонів.

Станом сьогодні на ранок орієнтовна дохідність облігацій внутрішньої державної позики України на вторинному ринку складає: номінованих в гривні –10,75%/12,0% на «короткому» кінці та 11,5-11,75%/14,5% на «дальньому» кінці (точніше «середньому», який не включає самі «довгі» ОВДП). Хоча на ринку є і нижчі по дохідності пропозиції.

Практично без змін.

Світові фінансові ринки.

Минулої п’ятниці широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 0,4%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,5% а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, майже не змінився (+0,03%).

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси добре зростають. Індекс MSCI EM зранку мало змінюється.

Фондові індекси США та Європи, відчувається, будуть добре відновлюватись після втрати минулих середи та четверга.

Може так добре подіяли слова президента Трампа, який неявно побажав, в твітті, щоб фондові індекси США не знижувались? Іноді говорять, що слова мають матеріальну силу. Але слова президента та ще не матеріальну, а психологічну силу таки мають.

Українські фінансові новини.

1.      Ринок державних боргових паперів.

Нові аукціони. Погашення боргів через ОВДП.

Міністерство фінансів 19 травня буде розміщувати гривневі й номіновані в доларах облігації внутрішньої державної позики: гривневі ОВДП з терміном обігу 91 день, 189, 280 і 364 дні, в доларах з терміном обігу 204 дні (дата погашення - 10.12.2020).

Про це сказано в повідомленні Мінфіну, посилання: https://mof.gov.ua/uk/ogoloshennja-ta-rezultati-aukcioniv .

2.      Економіка України. Оцінки зміни ВВП України.

Реальний ВВП України в першому кварталі 2020 року знизився на 1,5% порівняно з першим кварталом 2019 року, повідомила Державна служба статистики у минулу п'ятницю. Це гірше за очікування. Нацбанк 23 квітня оцінював падіння ВВП України в першому кварталі в 0,5%, а Мінекономіки 12 травня - в 1,2%.

Нацбанк прогнозує прискорення спаду в другому кварталі до 11,3%. Згідно з очікуваннями НБУ, в третьому кварталі цього року падіння економіки уповільниться до 5,3%, а в четвертому - до 2,3%, унаслідок чого загалом за рік ВВП скоротиться на 5%. Уряд очікує падіння економіки України цього року на 4,8%.

Цікаво, як змінять свої прогнози НБУ та Мінекономіки після публікації фактичних даних.

В наших оглядах постійно наводяться прогнозні дані по економіці України. Наприклад огляд за 14.05.2020.

Інші пронози зміни ВВП України в 2020 (більш ранні, про які вже було написано в наших оглядах).

·        Європейський банк реконструкції та розвитку прогнозує падіння ВВП України на 4,5% в 2020 році. Банк очікує, що економіка України відновиться до 5,0% в 2021 році.

·        Аналітики J.P. Morgan прогнозують економічний спад в Україні на 5,1% ВВП у 2020 році

·        Міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує зниження ВВП України на 6,5% в 2020 році.

·        Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз ВВП України на зниження в 7,7% в 2020 році.

3.      Зовнішня ліквідність та зовнішнє фінансування України.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак зазначив на зустрічі з послами G7 і главою представництва ЄС в Україні, що наступний етап ослаблення карантинних заходів в країні запланований на кінець травня, якщо епідемічна ситуація буде стабільною.

Там же він повідомив, що Україна виконала всі зобов'язання, які взяла на себе для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) після того, як «нарешті Верховна Рада ухвалила в цілому закон про банківську діяльність». Глави дипломатичних місій в Україні привітали ухвалення Верховною Радою закону. «Посли схвалили медичну реформу, а також наголосили на необхідності збереження незалежності НАБУ і подальшого реформування системи судочинства», - йдеться в повідомленні Офісу президента.

Останнє ще один несподіваний камінь спотикання в співпраці України з МВФ, окремі нові положення закону про НАБУ.

До кінця з повідомлення не зрозуміло, що винесли сторони. Чи будуть якісь подальші затримки з програмою МВФ, наприклад через зауваження до закону про НАБУ і, якщо так, то як українська сторона себе поведе і коли (якщо) перепона буде усунута.

Ще новина по темі.

Національний банк розраховує отримати перший транш від Міжнародного валютного фонду (МВФ) наприкінці травня - перший тиждень червня. Про це голова Національного банку Яків Смолій сказав в інтерв'ю ВВС. За його словами на цьому тижні можуть бути голосування у Верховній Раді, які розблокують його підписання та необхідні підписи під законом голови Верховної ради та президента.

За словами Смолія Україна отримає від МВФ приблизно 3,5 млрд доларів в цьому і 1,5 млрд доларів в наступному році та додаткове фінансування від Світового банку, Європейської комісії урядів Канади і Японії, що може бути близько 6-6,5 млрд доларів тільки в цьому році.

На відміну від попередніх періодів за цією програмою всі ці суми підуть на покриття дефіциту державного бюджету України. «Хоча формально це фінансування буде враховано і в резервах, тому за його рахунок ми очікуємо зростання резервів до 27,3 млрд доларів в цьому році», - зазначив він.

Новина позитивна. Покриття дефіциту бюджету за рахунок зовнішніх позик є дуже важливим з точки зору вартості фінансування. Хоча тут також йде мова і про повернення раніше взятих позик. Дуже позитивним для фінансової стабільності ж і збільшення міжнародних резервів країни.

Водночас все це негативним чином позначиться на дохідності українських боргових фінансових інструментів ОВДП, ОЗДП та відсоткових ставках по депозитах.

4.      Реакція ринку єврооблігацій України.

Прибутковість найкоротших єврооблігацій України з погашенням у вересні 2020 року минулого тижня вперше з середини березня опустилася нижче прибутковості більш довгих паперів через зниження побоювань інвесторів після ухвалення ВР закону про банківську діяльність. Про це пишуть інформаційні агенції. В наших оглядах постійно наводиться дохідність євробондів України та описується їх динаміка. Тож наші читачі могли пересвідчитись в цьому, як кажуть, «в режимі реального часу».

5.      Зовнішня торгівля, торгівельних та платіжний баланс України, курс гривні.

Зовнішня торгівля України майже позбулась дефіциту в першому кварталі 2020 року. Негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу України в першому кварталі 2020 року скоротилося до $9,4 млн із $437,9 млн за аналогічний квартал минулого року, повідомила Державна служба статистики в п'ятницю. За її даними, за перші три місяці цього року експорт товарів і послуг скоротився на 0,3% - до $14,68 млрд, тоді як імпорт - на 3,1%, до $14,69 млрд.

Покращення показника пов’язане зі збільшенням експорту зернових з України, значним зменшенням цін на енергоносії, нафту та природний газ та зменшенням імпорту певного спектру товарів через кризу.

Обсяг грошових переказів трудових мігрантів в Україну за підсумками січня-березня 2020 року перевищив $2,9 млрд в еквіваленті, що на 7% більше, ніж за перший квартал 2019 року ($2,7 млрд), повідомляється на сторінці Національного банку у Facebook. Водночас, за оцінками регулятора, за перший квартал цього року українці перевели за кордон майже $154 млн (в еквіваленті).

Національний банк прогнозує зниження обсягу грошових переказів від трудових мігрантів на 16,7%, або на 2 млрд доларів, до 10 млрд доларів за підсумками 2020 року порівняно з 2019 роком, повідомив в інтерв'ю ВВС. «Звичайно, через карантин ці надходження зменшилися», сказав він.

Зі слів Смолія, згідно зі статистикою НБУ, українські громадяни витрачали близько 8-10 млрд доларів щорічно, перебуваючи на відпочинку за кордоном.

«Оскільки через обмеження щодо пересування, люди не зможуть поїхати і витратити ці кошти. Це не добре, звичайно, але це буде компенсація з надлишком», - додав він.

Ці новини позитивні для курсу гривні. І на цьому фоні не дивно укріплення гривні з кінця березня, на яке вказується в наших щоденних оглядах. Курс гривні на міжбанківському валютному ринку в п'ятницю зміцнився до 26,62 грн один за долар США з 26,68 грн за долар у попередній робочий день.

6.      Стабільність банківської системи України.

Стабільність банківської системи - це те на що слід звертати увагу в першу чергу в часи кризи.

Норматив достатності регулятивного капіталу банків у квітні підвищився на 0,41 процентних пункти з 19,29% до 19,70%, повідомив НБУ. Встановлений Нацбанком рівень не менше 10%). Норматив достатності основного капіталу (Н3) на звітну дату становив 14,47% (норматив - не менше 7%). Про це сказано в повідомленні Національного банку. Регулятивний капітал банків України у квітні скоротився на 928,7 млн гривень до 154,359 млрд гривень. В 2019 році норматив достатності регулятивного капіталу банків підвищився на 3,2 п.п. з 16,18% до 19,35%.

Крім того, норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) збільшився з 18,44% до 19,17% (норматив - не більше 25%), норматив максимального розміру за операціями з пов'язаними з банком особами (Н9) збільшився з 5,99% до 6,00% (норматив - не більше 25%).

Як кажуть в такому випадку на іноземній мові «so far so good» - поки все добре.

Показники по банківській системі дуже непогані.

В нашому недавньому огляді за 13. 05.2020 наводились економічні нормативи по державним банкам та Райффайзен Банк Аваль станом на 01.05.2020. Тоді коментувалось, що нормативи в цілому цими банками виконуються і непогано, а їх динаміка за попередній місяць позитивна. Хіба, що викликає певну стурбованість норматив Н3 «Укрексімбанку». Дещо змінивши тезу по динаміці на «зовсім слабко негативна», можна констатувати, що все інше можна застосувати до всієї банківської системи України, яка в цілому виглядає краще, ніж державні банки.

Стабільність банківської системи в часи кризи – це дуже важливо. Звичайно слід зробити значну корекцію на наступні більш суворі часи, а також на певне завищення нормативів принаймні окремими державними банками і невисокі нормативи НБУ. Так в Європі та США для провідних банків зараз після фінансової кризи 2008-2009 року орієнтуються на економічний норматив CET1 (з великою натяжкою близький до Н3)

В Таблиці 1 на Рис. 1 Наводяться показники економічних нормативів для державним банкам та Райффайзен Банк Аваль та банківської системи в цілому. На Рис. 3 та Рис. 4 наводиться таблиця виконання банками нормативів місяць назад 01.04.2020. Звертаємо увагу – ця інформація «не свіжа», але повна і також дає уявлення про динаміку показників за останній місяць по окремим банкам.

Ще по темі.

Голова Національного банку Яків Смолій розраховує зберегти цю посаду до закінчення терміну своєї каденції в 2025 році. Про це він сказав в інтерв'ю ВВС.

Новина позитивна для банківського сектору та фінансового сектору України в цілому. Інвестори, особливо закордонні, спонсори України з застереженням, а іноді і болюче сприймають зміни в керівництві інституцій країни, куди інвестуються кошти, особливо в часи кризи. І ці зміни однозначно затримують виділення допомоги.

7.      Криза в електроенергетиці України.

Голова комітету Верховної Ради з енергетики та житлово-комунальні послуги Андрій Герус заявив, що за останні 2 дні ціна на електроенергію зросла на 15% у зв'язку з зупинкою енергоблоків. Про це він написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook. Герус зазначив, що ввечері 14 травня загальна потужність енергоблоків АЕС впала до 6 780 МВт, що становить менше 49% загальної встановленої потужності АЕС і є історичним мінімумом за всю історію України.

«Ми не можемо в країні, де такий рівень бідності, мати найдорожчу в Європі зелену енергію», - сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль на зустрічі з виробниками електроенергії з поновлюваних джерел енергії (ПДЕ), - «Не може бути такого, що країна втрачає, бюджет втрачає, а ми платимо підвищену ціну за зелену енергетику».

Тимчасова виконувачка обов'язків міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець зажадала від енергохолдингу ДТЕК поновити роботу вугледобувної компанії «ДТЕК Павлоградвугілля» (Дніпропетровська область) із 16 травня. Її запевнили, що з 16 травня вугільники об’єднання відновлять роботу. Про це повідомив під час наради в Міненерго генеральний директор холдингової компанії «ДТЕК Енерго» Дмитро Сахарчук.

Будемо слідкувати за розвитком подій. Практично 100%, що «зеленій» генерації електроенергії доведеться йти на поступки в питанні тарифів. Будемо дивитись, як це відобразиться на показниках державного «Укргазбанку», який її фінансував, а також як все це роз рулювання вплине на показники вугільної генерації, включаючи фінансові показники «Центренерго» та «Донбасенерго».

8.      Фінансова звітність агрохолдингів України за перший квартал 2020 року.

Повідомляється про погіршення фінансових показників менших агрохолдингів України, акції яких представлені на біржах за кордоном: «Овостар Юніон» (яєчна продукція), «ІМК» (зернова продукція), «Мілкіленд», а також «Агроліга».

Зниження очікуване. З точки зору аналізу варто його варто більше проводити інвесторам цих компаній, з позицій загальної ситуації в секторі зробити корекцію на циклічність, динаміку розвитку самого агрохолдингу, конкретну галузь, яка домінує в продажах компанії, аналізувати рівень цін та обсяги.

Світові фінансові новини.

Значимих світових новин за п’ятницю, вихідні та станом на сьогоднішній ранок небагато.

Учасники світових фінансових ринків аналізують інтерв’ю Голови ФРС, Джерома Павелла, показник роздрібних продажів в США в квітні, коментарі фінансових компаній по темпам відновлення економіки США, зміни у власності провідних інвестиційних фондів США та що вони означають, погляди інвестиційних керуючих та фахівців фінансового ринку на поточну ринкову оцінку ринку акцій США та його майбутню динаміку.

Також увагу частини учасників ринку отримали дані по ВВП Японії за перший кварталі та квартальні показники окремих корпорацій, які опублікували квартальну звітність.

Що стосується інтерв’ю Джерома Павелла, то в першу чергу звертають увагу на наступні тези. ВВП США в другому кварталі 2020 імовірно знизиться на 30%. Перспективи темпу відновлення економіки США залишаються туманними. Можливо повне відновлення займе період до кінця 2020 року.

Звіт по роздрібним продажам в США, опублікований в минулу п’ятницю виявився істотно гіршим за очікування. Роздрібні продажі в США знизились на 16,4% рік до року в порівнянні з 12,3% очікуваних, Рис. 4 в кінці огляду.

На вихідних банк JPMorgan прокоментував це так, що він не очікує сильного відновлення попиту в США цим літом після «відкриття» економіки. А також банк не очікує швидкого відновлення економіки США після кризи в цілому.

Деякі оглядачі зазначають, що той факт, що компанія Berkshire Hathaway Воррена Баффета продала в останні місяці пакет банку Goldman Sachs є також свідоцтвом того, що менеджери компанії не вірять у швидке відновлення американської економіки.

Швидкість відновлення економіки США має впливати на поведінку ринку акцій та поведінку всіх фінансових ринків в світі. Повільна швидкість відновлення – це тривалі низькі відсоткові ставки.

І знову до місцевого ринку акцій.

Минулої п’ятниці індекс Української біржі дещо знизився. Це не сильно попсувало технічну картину в індикаторі. Сьогодні ринки акцій Західної Європи та США добре зростають. Що перейме від них місцевий ринок акцій – сьогоднішній ріст, чи їх середньостроковий рух в «боковику»? Побачимо.

Таблиця 1. Економічні нормативи та ліміти відкритої валютної позиції, розрахунок яких передбачено Інструкцією № 368 та Положенням №290* станом на 01 Травня 2020 року

                           Рис.1

                           Рис.2
Рис.1

Таблиця 1. Економічні нормативи та ліміти відкритої валютної позиції, розрахунок яких передбачено Інструкцією № 368 та Положенням №290* банків України станом на 01 квітня 2020 року


                            Рис.3
Рис.2
Продовження...
                            Рис.4
Рис.3

                             Рис.5
Рис.4



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 18 мая 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду