Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 18.04.2024 18:11
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 20 июля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1279,38-1,41%



Ринок акцій України.

Індекс ПФТС минулої п’ятниці не змінився.

Знову на цій біржі, як і днем раніше, відбулась адресна угода з акціями Райффайзен Банк Аваль. Ціна цих паперів по цій угоді склала 0,3304 гривні за акцію (днем раніше – рівно 0,3300 гривні за акцію). Однак на відміну від минулого четверга, результат п’ятничної угоди не  був включений в розрахунок індексу ПФТС.

Індекс Української біржі минулої п’ятниці знизився на 0,1% і повернувся точно на значення закриття попереднього дня.

На Українській біржі минулої п’ятниці відбулось три угоди з акціями. Саме за рахунок того, що ціна акцій Райффайзен Банк Аваль знизившись на 0,6% повернулась до попереднього рівня, індекс УБ також повернувся до попереднього рівня.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 17.07.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,330

-0,6%

33 000

1

0,3300

-0,4%

Миронівський хлібо-кт

186,0

0,0%

1 860

1

-

-

Разом

34 860

2

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  17.07.2020.

Ціна, грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Адресні угоди

Миронівський хлібо-кт

6,0

35 790

1

Разом

35 790

1

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулої п’ятниці на Українській біржі не було.

Борговий ринок України

На ринку єврооблігацій України все спокійно. Дохідності українських єврооблігацій за день дещо опустились, Рис. 1 та Рис. 2. 

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

Посилання http://ua.cbonds.info/


Рис.1


Рис.1


Рис.2


Рис.2


Дохідності ОВДП дещо підросли на фоні ослаблення гривні. На останню обставину варто звернути увагу. Дохідності на купівлю ОВДП у гривні на ПФТС з погашенням в період 2021-2022 років зранку складають близько 10%.



Рис.3
Рис.3

Валютний ринок

Гривня продовжує слабшати, а євро по відношенню до долара зростати. Долар слабшає по відношенню до інших твердих валют, Рис. 4 та Рис. 5.

На динаміку гривні варто звернути увагу. Дивно, адже НБУ на минулому тижні на цей ринок не виходив. Що буде далі? ЦЕ може позначитись на дохідності інвестицій в ОВДП.

В минулу п’ятницю експерти (банки, фізичні особи) очікували зростання курсу євро по відношенню до долара США на інтервалі тиждень, а потім його послаблення на інтервалі місяць та три місяці, Рис 6.


Рис.4

Рис.4


Рис.5
Рис.5


Рис.6
Рис.6

Світовий ринок акцій

В цілому ситуація на світовому ринку акцій видається стабільною. Основні світові фондові індекси мало змінюються находячись на «верхніх» і дуже високих значеннях, Рис. 7. (Аналогічно вела і веде себе ціна золота, яка зараз близька до історичних максимумів досягнутих в 2011 році).

Минулої п’ятниці  широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів підріс на 0,2%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав практично ті самі 0,2%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, зріс на 1,0% після свого невеликого зниження від локального максимуму.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США слабко знижуються (в межах 0,2%), фондові індекси Європи слабко зростають (в межах 0,2%). Індекс MSCI EM зранку додає 0,3%.



Рис.7
Рис.7

Новини

Українські фінансові новини.

·        На минулому тижні Національний банк України інтервенцій на міжбанку не проводив і долар не викуповував. Незважаючи на це, а також ослаблення індексу долара, курс гривні по відношенню до долара США продовжив зниження.

·        Bank of America прогнозує, що Національний банк України на найближчому засіданні монетарного комітету 23 липня може зберегти облікову ставку на нинішньому рівні 6% річних і, можливо, завершить свій цикл пом'якшення. Про це йдеться в звіті BofA Global Research.

·        Аналітики банку Bank of America, коментуючи призначення Кирила Шевченка головою НБУ, позитивно відзначають його співпрацю на посаді голови правління «Укргазбанку» з IFC (Міжнародна фінансова корпорація) Водночас вони підкреслюють, що поки немає ясності щодо політичних поглядів Шевченка та його майбутніх дій.

·        Міжнародний валютний фонд зазначає, що незалежність Національного банку і властивий НБУ високий рівень професіоналізму мають бути збережені й під керівництвом нового голови Кирила Шевченка. Про це йдеться в повідомленні МВФ із посиланням на постійного представника в Україні Йосту Люнгмана.

·        В Україні 11 комерційних банків порушують нормативи Національного банку України. Про це йдеться в статистичному звіті НБУ, станом на 1 липня.

Найбільше число порушень - три - числиться за Промінвестбанком. Зокрема, норматив Н7 - норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента - (повинен бути не більше 25%) у Промінвестбанку - 68,6%. Цей норматив також порушують Укрексімбанк (33,7%), Індустріалбанк (68,3%), Мотор Банк (25,7%) і Місто Банк (34,5%).

Норматив ризику загальної довгої відкритої позиції (Л13-1, повинен бути не більше 10%) порушували Промінвестбанк (116,7%), Ощадбанк (121,9%), ПриватБанк (92,9%) та Індустріалбанк (17,3%).

Промінвестбанк порушив і норматив ризику загальної короткої відкритої позиції (Л13-2, повинен бути не більше 10%). Показник банку - 110%.

Норматив максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов'язаними з банком особами (Н9, повинен бути не більше 25%) порушували Мегабанк (65,6%), Банк інвестицій і заощаджень (42,8%), Перший інвестиційний банк (69,9%), Юнекс Банк (30,7%) і Мотор Банк (50,4%).

·        Бізнес України істотно погіршив оцінки подальшого економічного зростання в Україні на тлі запроваджених протиепідемічних заходів у зв'язку з епідемією коронавірусу. Про це свідчать результати опитування Національного банку «Ділові очікування підприємств України» за 2-й квартал 2020 року. Опитування проводилося після оголошення про пом'якшення карантинних заходів, із 5 травня по 3 червня.

«Респонденти мають песимістичні очікування щодо розвитку власних підприємств. Очікується прискорення інфляції та посилення девальвації національної валюти», - сказано в результатах опитування.

Вперше з 1-го кварталу 2016 підприємства очікують на скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців - баланс відповідей «мінус» 34,1% (в 1-му кварталі 2020 року - 10,4%).

Аналогічно погіршились стосовно інфляції і курсу гривні очікування бізнесу згідно з опитуваннями НБУ – до 7% та 28,28 за долар США на інтервалі 12 місяців (діапазон переважно 27-29 гривень за долар). https://bank.gov.ua/ua/news/all/dilovi-ochikuvannya-pidpriyemstv-ii-kvartal-2020-roku (остання інформація наводилась і в нашому попередньому огляді). В першому кварталі бізнес очікував курс гривні на рівні 26,01гривні за долар через 12 місяців.

·        Державна енергогенеруюча компанія «Центренерго» виступає проти купівлі вугілля в компанії «ДТЕК Енерго» за ціною, яка розрахована на основі формули «Роттердам+». Про це йдеться в повідомленні «Центренерго». «…коефіцієнт «плюс» має враховувати реальні транспортні витрати від української шахти до української ТЕС, а не включати віртуальний фрахт із Нідерландів», - сказано в повідомленні «Центренерго».

Додатково для довідки ще інформація.

·        Українська гривня посіла 52 місце серед 55 грошових одиниць різних країн світу, включених у липневий індекс BigMac британського видання Economist. Big Mac в Україні коштує 59 грн, а в США - $5,71. За цим показником курс за купівельною спроможністю повинен бути 10,33 грн/дол. (Насправді паритетний курс гривні до долара по купівельній спроможності по множині товарів можна подивитись, наприклад, в базі даних МВФ для кожної країни). Така інформація є і окремо.

·        У впливовій британській фінансовій газеті Financial Times з’явилась стаття «Україна призначає керівника центрального банку після попередження МВФ про кризу», «Ukraine appoints central bank chief after IMF warning on crisis», https://www.ft.com/content/79c932f1-8cf3-4e92-8fc0-ff5523f09a6e. В статті описуються відомі події останніх тижнів навколо відставки та призначення нового керівника українського центробанку.

Коментар: Особливо нічого значимого новинах немає, крім, звичайно повідомлення про облікову ставку, і, до певної міри, інформації про стан українських банків.

Рішення по обліковій ставці – це і вплив на відсоткові ставки по депозитам в банках. НБУ переконує зараз банки і далі знижувати ставки по депозитам. Стосовно облікової ставки, слід дочекатись рішення комітету НБУ 23 липня та коментаря центробанку. (В цьому питанні ряд українських фахівців-економістів посилаються на реальну облікову ставку в Україні, порівнюючи її з базовими ставками в країнах-сусідах).

Українські банки зараз відносно фінансово здорові. Порушення ними нормативів НБУ в цілому не такі вже значимі.

Україну в 2020 році дуже виручив консерватизм власне самих комерційних банків та НБУ  після кризи період 2014-2016 років. Відношення банківських кредитів до ВВП в Україні зараз низьке. В цілому «закредитованість» економіки (нефінансових корпорацій та фізичних осіб), з урахуванням іноземних боргових коштів, частка яких дуже значна в борговому навантаженні в Україні зараз, суттєво вища, ніж якщо враховувати лише кредити місцевих банків, але на прийнятному рівні (Див. грудневий звіт 2019 року про фінансову стабільність НБУ). Регулярні виплати по боргам підприємств та фізичних осіб прийнятні, навіть з урахуванням діючих доволі високих відсоткових ставок по кредитам. (Див. звіт про фінансову стабільність НБУ за 1 півріччя 2020 року). Немає проблеми, яка була в минулі дві кризи в Україні – забезпечити нормальну роботу банків. Відсутність боргів певним чином знизила раніше економічний ріст в Україні. Але це «автоматично» дозволило уникнути великих проблем у фінансовому секторі нашої країни на початку цієї економічної кризи спричиненої коронавірусом.

В США на початку економічної коронакризи була велика загроза нормальному функціонуванню боргового ринку країни. В цій країні ситуація ускладнюється ще тим, що велика частка корпоративного боргу оформлена це облігаціями. Проблеми на борговому ринку потребували швидкої та сильної реакції ФРС. Мається на увазі в тому числі викуп корпоративних паперів з ринку ЦЕ було необхідно, щоб «збити» (понизити) ринкові ставки по корпоративному боргу, які різко і дуже сильно зросли, та забезпечити роловер корпоративного боргу, ліквідність боргового ринку, і таким чином уникнути фінансової кризи. (Див публічні коментарі керівників центробанку США Павелла, Местер і звіт ФРС за перший квартал 2020.) З коментарів українських фахівців в публікаціях в друкованих та Інтернет виданнях видається, що не всі вони розуміють мету цих дій американського центробанку. На першому етапі задачею викупу боргів ФРС було не забезпечити економічне зростання в країні чи зупинити зниження економіки (для цього був окремий пакет заходів Мінфіну), а уникнути гострої фінансової кризи на довершення до економічної. В Україні така проблема гостро не стояла.

Але ще одна ремарка. З виступу керівника ФРС. «Гарно капіталізована банківська система США добре себе проявила в період цієї кризи».

Світові фінансові новини.

·        США вже другий дня поспіль повідомили про понад 70 000 нових коронавірусних інфекцій, станом на суботу.   Нові випадки збільшуються майже в усіх 50 штатах. У 19 штатах було перевищення «рекордів» середньоденних нових випадків. Ця обставина крім іншого створює певну загрозу і для економіки країни і для її фінансового ринку.






Рис.8

Рис.8

Повертаючись до місцевого українського ринку акцій.

На невиразному зовнішньому фоні та при невиразній власній графічній картині, сьогодні скоріше слід очікувати слабкої зміни індексу УБ. І, скоріше, після невеликого зниження минулої пятниці зміни позитивної.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 20 июля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду