Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 09:43
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 11 августа 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 1280,14+1,08%

Вчора була одна важлива для українських учасників фінансового ринку новина – оголошення про проведення дистанційно чергових загальних зборів акціонерів Райффайзен Банк Аваль 11 вересня 2020 та проект рішення про виплату за результатами минулого року дивідендів на одну просту акцію банку – 6,95 копійок (дивідендна дохідність при вчорашній ціні акції 19,7%).

Варто також звернути увагу на ціну акцій Миронівського хлібопродукту, яка в минулу п’ятницю в Лондоні досягла ще одного свого локального мінімуму 5,82 доларів США за акцію, дещо вищого за попередній – 5,80 доларів.

Для тих, хто цікавиться акціями Ferrexpo, цікавим буде продовження цінового ралі в залізній руді (зараз більше 118 доларів за суху метричну тону CIF порти Китаю) та майже досягнення недавнього цінового максимуму акціями Ferrexpo на цьому фоні.

Ще з важливого. Повідомляється про значне зменшення відсоткових ставок по депозитам в гривні за останній період.

З цікавого на світових фінансових ринках є доволі помітне зниження ціни золота і певне укріплення долара США.

Продовжує дивувати ріст на ринку акцій США, який не переривається.

Ми наведемо в цьому огляді в блоці новин також оцінку цього ринку по мірі довгострокової дохідності та премії за ризик.

Про це детальніше та інші новини в дайджесті новин після огляду динаміки на українському ринку акцій, українському борговому ринку та світових ринках акцій.

Також ще раз звертаємо увагу на публікацію українськими емітентами акцій, які представлені на місцевому ринку пайових паперів, фінансової звітності за 2-ий квартал 2020 року. Детальна інформація - в нашому огляді за 31.07.2020 року.

Ринок акцій України.

Для початку результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком. Вони відображені на Рис. 1-5. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій, і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулі чотири тижні.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.



Рис.1
Рис.1

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на ПФТС за минулі чотири тижні.




Рис.2
Рис.2

Динаміка українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року





Рис.3
Рис.3

Графік зміни цін українських індексних акцій з початку року.




Рис.4
Рис.4

Графік зміни цін українських індексних акцій за минулий тиждень.





Рис.5
Рис.5

За вчора.

Індекс ПФТС вчора підріс на 0,3% після зниження в п’ятницю на 0,3%.

До цього в останній раз індикатор ПФТС змінився 16.07.2020 – підріс на 0,2%.

На біржі ПФТС вчора, як і в минулу п’ятницю, в сегменті акцій відбулась лише одна угода з «індексними» акціями. Це знову буда угода з 1 100 пайовими паперами «Донбасенерго». Їх ціна по цій угоді вчора підросла з 18,20 до 18,30 гривень за акцію.

Крім цього в сегменті акцій на цій біржі минулого дня відбулась угода з акціями «Індустріалбанку».

Вчора індекс Української біржі підріс на зовсім незначну 0,01%, навіть менше.

Це після дня без змін. В минулу п’ятницю індекс Української біржі не змінився. І це після нетривалого періоду (у 6 торгових днів) його не дуже великої (-4,4%) негативної корекції від локального максимуму.

Минулого дня на Українській біржі пройшло три угоди з акціями двох емітентів. Всі по безадресним заявкам.

Результати вчорашніх торгів акціями на УБ представлені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 10.08.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3521

+0,03%

21 213

2

0,3536

+0,2%

Миронівський хлібо-кт

184,0

0,00%

1 840

1

-

-

Разом

23 053

3

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

За вчора ціни ОЗДП України в доларах США ще трохи знизились, а дохідності ще дещо зросли. На «дальньому» кінці кривої дохідності дохідність вчора складала 7,66-7,74%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/

Дохідності ОВДП емітованих в гривні на вторинному ринку продовжили слабке зниження.

Райффайзен банк Аваль на сьогодні «показує» «2021 рік» з дохідностями 11,25%-11,35/9,50-10,25% (середина-кінець року), «2025 рік» - 13,50%/11,75%, як і раніше, посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Відсоткові ставки по депозитам фізичних осіб

Протягом місяця спостерігалася тенденція зниження ставок за банківськими вкладами для всіх валют. Про це свідчить огляд актуальних депозитних програм в банках, проведений ЛігаБізнесІнформ. (Мова йде переважно про ставки в менших банках).

Значно подешевшали гривневі заощадження (більше одного процентного пункту). Валютні вклади знизили прибутковість не настільки істотно (до 0,11 п.п.).

Знизили ставки 15 з 26 банків: Кредіагріколь, Схід, ОТП Банк, Універсалбанк, Альфа-Банк, Акорд Банк, БТА Банк, ПІН Банк, Південний, Піреус, ПУМБ, Райффайзен Банк Аваль, Укрсиббанк, Юнекс, Укрексімбанк.




Рис.6
Рис.6

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів підріс на 0,03% та знову оновив свій «кризовий» максимум. До історичного максимуму, досягнутого 19 лютого 2020 року, індексу  S&P 500 залишилось пройти лише менше одного відсотка - 0,76%. Дивина.

Трохи нижче в кінці блоку новин про оцінку цього ринку.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цього понеділка зріс на 0,3%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM знизився на 0,3% і коригуючись вниз від свого високого локального максимуму.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США суттєво зростають, додаючи від 0,65% до більш, ніж 1,0%. Індекс STOXX 600 зростає на солідні 2,0% через  ослаблення євро та під впливом руху на ринку акцій США, індекс MSCI EM зростає на 0,4%.

Українські фінансові новини.

Корпоративні новини. Оголошення про збори акціонерів та дивіденди Райффайзен Банк Аваль.

Збори акціонерів Банку відповідно до Рішення Наглядової ради (Протокол № НР - 8/1 від  06 серпня 2020 року) будуть проведені ДИСТАНЦІЙНО 11 вересня 2020 року.

За проектом рішення (п.4.) зборів за результатами 2019 року акціонерам буде виплачено на просту акцію 6,95 копійок дивідендів. Це, як вже згадувалось, 19,7% дивідендної дохідності по вчорашній ціні акції.

Текст оголошення про ці збори на Smida, посилання: https://smida.gov.ua/db/feed/39670

Всі документи до зборів акціонерів на сайті банку, посилання:

https://www.aval.ua/documents/zagalnobankivski/remote-meeting

Проекти рішень зборів акціонерів, посилання:

https://www.aval.ua/storage/files/proekti-rishen-zb-60-16-ukr-angl.pdf

Повний текст проекту рішення по дивідендам.

ПРОЕКТ РІШЕННЯ дистанційних  Загальних зборів акціонерів АТ «Райффайзен Банк Аваль» за питанням четвертим порядку денного:

Розподіл прибутку Банку. Про виплату дивідендів та розмір дивідендів за простими акціями.

1. Затвердити  прибуток  за  результатами  діяльності Банку  в  2019  році в розмірі   4 748 714 126 грн. 80 коп.  (чотири мільярди сімсот сорок вісім мільйонів сімсот чотирнадцять тисяч сто двадцять  шість гривень вісімдесят копійок).

2. Розподілити  прибуток за результатами діяльності Банку в 2019 році наступним чином:

2.1.  направити 700 000,00 грн. (сімсот тисяч  гривень  00  копійок)  на  виплату дивідендів власникам привілейованих акцій Банку;

2.2. направити 474 100 327 грн. 49 коп. (чотириста сімдесят чотири мільйони сто тисяч триста двадцять сім гривень 49 копійок) в резервний фонд Банку;

2.3. направити 4 273 913 799 грн. 31 коп. (чотири мільярди двісті сімдесят три мільйони дев’ятсот  тринадцять  тисяч  сімсот  дев’яносто  дев’ять гривень  31  копійку)   на   виплату   дивідендів   власникам   простих   акцій   Банку,   що   в розрахунку  доходу на номінальну вартість однієї простої акції становить 69,5 відсотків.

3.  Доручити  Наглядовій  раді  Банку  визначити  порядок  та  строк  виплати  дивідендів за простими та привілейованими акціями  та  повідомити акціонерів про їх виплату.

Коментар: Хороша поточна дивідендна дохідність. При ціні акцій банку вчора на Українській біржі 0,352 гривні 0,0695 гривні дивіденду – це 19,74% дивідендної дохідності.

В минулому році за 2018 дивіденд на акцію склав 5,79 копійок (роком та двома раніше відповідно – 6,902 та 5,901 копійок).

Що стосується фінансового результату банку в порівнянні з минулорічним, то він закономірно погіршився (-13,2% півріччя до півріччя, -20,9% 2-ий квартал до 2-ого кварталу). Про це вже кілька разів згадувалось в наших оглядах, так само, як і те, що на відміну від переважної більшості подібних фінансових установ в Україні, Райффайзен Банк Аваль не погіршив значимим чином свій фінансовий результат, ні в другому кварталі 2020, ні в червні 2020 порівняно з попередніми місяцями. Однак зрозуміло, що зі зниженням облікової ставки в Україні, інфляції в країні, ставки по кредитам банку в майбутньому знизяться, вслід за ставками по кредитам інших банків, що призведе до суттєвого падіння процентної маржі банку Райффайзен Банк Аваль в майбутньому і зниженні його прибутків. Збільшення обсягів кредитування не компенсує втрату процентної маржі в прибутку банку.

***

У Антимонопольного комітету України відсутні будь-які законні підстави відмовляти в дозволі на концентрацію акцій ПАТ «Мотор Cіч» китайським інвесторам підприємства і групі DCH Олександра Ярославського, йдеться в заяві DCH у понеділок.

DCH заявляє про готовність іти до міжнародного суду. DCH зазначає, що угода не призводить до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на ринку України,  заявники відсутні у санкційних списках України, власники акцій ПАТ «Мотор Січ» три роки не можуть розпоряджатися майном, що дає підстави розглядати дії українських правоохоронних органів як тиск на бізнес, є порушення національного законодавства і міжнародних домовленостей у сфері захисту інвестицій, уточнюється в заяві.

Коментар: Слідкуємо за розвитком подій.

***

Котирування акцій компанії «Миронівський хлібопродукт» на Лондонській фондовій біржі з 3 по 7 серпня знизилися на 6,1%, або на 0,38 долара до 5,82 долара, продовживши падіння 5 тиждень поспіль, звертає увагу одне з інформагентств.

Коментар: Вчора ціна цих паперів в Лондоні зросла до 5,90 доларів США за акцію, сьогодні зростає до 6,20 (на позабіржовому ринку, залишається з 6.08.20 - 5,70).

В березні ціна акцій МХП в доларах США досягала мінімальних значень два дні (не підряд) 5,440 та 5,460 доларів за папір. Наступні мінімуми були 23 квітня – 5,600, 15 травня – 5,640, 15 липня 5,80. Тобто 5,82 не є унікальним значенням. Хоча мало б тривожити слабке зростання від мінімумів березня. Хоча 2-ого січня 2020 котирування були на рівні 9,7. Про не дуже добрі показники МХП за перший квартал 2020 року та нижчі показники виробництва та реалізації, ціни на продукцію МХП, які знизились і в другому кварталі, ми вже писали в наших оглядах.

Вчорашня ціна на Українській біржі 184 гривні за акцію, без змін в порівнянні з попереднім торговим днем, при сьогоднішньому офіційному курсу 27,6007 гривні за долар США – це 6,67 доларів США за акцію – на 7,5% вище сьогоднішньої ціни цих паперів на ЛФБ та на 13% вище ціни вчорашнього закриття там же. (При курсі на вчора 27,6486 – ці цифри змінюються до 6,655 доларів за акцію, 7,3%, 12,8%).

Новини економіки.

Споживчі ціни в Україні в липні 2020 року знизилися на 0,6% після зростання на 0,2% у червні, 0,3% - у травні і 0,8% - у квітні та березні. Про це повідомила Державна служба статистики. Водночас у липні 2019 року було зафіксовано таку саму дефляцію 0,6%, тому в річному вимірі інфляція за підсумками липня-2020 залишилася на рівні 2,4% порівняно з 1,7% за підсумками травня, 2,1% - за підсумками квітня і 2,3% - за підсумками березня.

У липні 2020 року базовий індекс споживчих цін становив -0,1%. У січні-червні 2020 року базовий індекс споживчих цін підвищився на 1,4%.

***

Консенсус-прогноз експертів падіння ВВП України в 2020 році погіршився до 6% із покращенням відскоку у 2021 році до 3,2% - Мінекономіки. Згідно з документом, у 2020 році більш стриманими будуть інфляційні процеси - 5,8% грудень до грудня-2019 проти 7% у попередньому опитуванні, середньорічний обмінний курс передбачається на рівні 27 грн/$ проти 28,85 грн/$.

«Усі елементи попиту покажуть негативну динаміку, але найбільшим буде падіння інвестицій, яке поглибилося до 20,3% із 14,8% у попередньому консенсус-прогнозі. Бюджетне стимулювання, введене для підтримки попиту населення і пом'якшення негативних наслідків, спричинених карантинними заходами, зросте, що в умовах скорочення доходів спричинить суттєве зростання дефіциту бюджету до 5,6% ВВП», - зазначено в документі.

При цьому серед головних припущень - висока ймовірність настання другої хвилі пандемії COVID-19 у другому півріччі 2020 року.

Експерти також поліпшили прогноз інфляції у 2021 році з 7% до 6%, а що стосується обмінного курсу, то наступного року вони очікують девальвації до 28,6 грн/$ у середньому в році. Як зазначено в документі, до кінця цього року прогнозується курс 28,25 грн/$, а до кінця 2021-го - 29,2 грн/$.

Коментар: Все доволі очікувано. Важливим є (якщо цьому вірити) прогноз зміни курсу національної валюти: 3,4% в наступному році (грудень до грудня). Якщо прийняти це припущення, то 3,5% дохідності ОВДП в доларах США еквівалентно 7,0% в гривні. «Запас дохідності» в ОВДП гривні по відношенню до доларових ОВДП – 2,2%.

Фінанси.

Національний банк в період з 3 по 7 серпня купив на міжбанківському валютному ринку 40 млн доларів. Всього з початку року куплено 4 054,9 млн доларів, а продано - 3 291,8 млн доларів.

***

Найбільшу частку нового випуску суверенних єврооблігацій України на $ 2 млрд з терміном погашення в 2033 році придбали інвестори з США і Великобританії. Про це урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца заявив в коментарі Cbonds.Info. Частки інвесторів з США, Великобританії і країн Європейського Союзу відповідно склали 48%, 38% і 13%. Інвесторська база всієї транзакції переважно складається з фондів, що управляють активами (81%), хедж-фондів (13%), банків (4%) і пенсійних і страхових фондів (2%), - повідомив Буца.

Енергетика.

Енергохолдинг ДТЕК заявляє, що слідство припинило досудове розслідування у справі формули "Роттердам+".

Світові фінансові новини.

Як було написано на початку огляду, ціни на золото знижуються, індекс долара США стабілізувався. Кілька днів назад в наших оглядах вже згадувалось про високу ймовірність цього на фоні крайнього позиціонування інвесторів, а, в першу чергу спекулянтів в цих позиціях.

Однак сьогодні варто згадати думку висловлену фахівцями банку HSBC. На відміну від аналітиків банку Goldman Sachs (про це було написано в нашому недавньому огляді) вони не вважають, що після певної корекції курс євро продовжить зростання. Причина на їх думку полягає в тому, що інвестори будуть негативно сприймати ризики інвестування в Єврозону.

Що стосується поточної оцінки ринку акцій США, наведемо трохи відредаговані графіки по даним професора Дамодарана, які показують, що довгострокова поточна дохідність інвестування в індекс S&P 500 станом на 01.08.2020 складала 5,65%, Рис. 7 Це є найменшим значенням з 1961 року, Рис. 8. Проте це через дуже низьку поточну дохідність боргових інструментів США, 0,55% по 10-и річним борговим зобов’язанням уряду, премія за ризик інвестування в акції залишається відносно прийнятною – 5,10%.

Ці розрахунки можна оспорити. Видається, що професор занадто концентрується на викупах своїх акцій компаніями, які по факту не так сильно зменшують кількість акцій в обігу, як вважає професор та проводяться при зменшеній рентабельності на капітал, ніж по ринку. Тому графік можна було б переправити в тому відношенні, що поточна довгострокова дохідність зараз може бути порядку 4,5% (на порядку 1% нижча), а її пік вищий – не 11,5%, а десь 12,5% (теж на 1%). Так само дохідність 1999 року імовірно ближче до 6,5% Та це не змінює характеру графіку і висновку, що зараз довгострокова майбутня дохідність інвестування в американські фондові індекси дуже низька.




Рис.7
Рис.7


Рис.8
Рис.8

Повертаючись до місцевого ринку акцій.

Видається, що індекс Української біржі вже «відлежався» на «дні», на локальному мінімумі і тепер, на фоні дуже хороших дивідендів РБА та росту на зовнішніх ринках скоріше буде зростати найближчими днями, включаючи й день сьогоднішній.




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 11 августа 2020
Падение
1 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
ОБЗОР – Волна роста на рынке США видимо завершенаПадение
Федоров Михаил, аналитик ИГ Универ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду