Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 23.04.2024 14:27
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 26 августа 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1304,04+0,59%

Дуже важливих та термінових з точки зору необхідної реакції (свіжих) фінансових та економічних новин для учасників фінансових ринків України за минулі вихідні та станом на сьогоднішній ранок немає. Фінансові новини в дайжесті фінансових новин після огляду ситуації на фінансових ринках України та світу.


Однак звертаємо увагу, що в кінці блоку новин наведений 1) аналіз передвиборчої ситуації в США, яка, здається, дуже важлива для розуміння поточної ситуації на ринках акцій та можливих наступних подій, 2) опис ситуації з поширенням коронавірусу в США та Європі, що менше, але також важливо (в більшій мірі має значення для валютного ринку).

Нагадаємо ще раз про дуже велику позитивну кореляцію цін українських єврооблігацій і  фондових індексів США (відповідно сильну зворотну велику залежність їх дохідності). Тож і для українського боргового ринку поточна передвиборча ситуація в США і наступні події важливі.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС вчора не змінилось.

На біржі ПФТС в сегменті акцій вчора угод не було.

Вчора індекс Української біржі підріс на 0,4% після зниження минулої п’ятниці на 0,8% від недавнього локального максимуму.

Вчора на Українській біржі відбулось три угоди з акціями трьох емітентів. Однак індекс УБ цього вівторка підріс внаслідок росту лише котирувань акцій «Центренерго» на 2,1% без угод по безадресним заявкам. Результати ж торгів акціями минулого дня на Українській біржі представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Таблиця. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 25.08.2020, обсяги торгів

Таблиця. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  25.08.2020.

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Миронівський хлібо-кт

181,1

+0,1%

1 811

1

-

-

Разом

1 811

1

Крім того, цього вівторка без угод на Українській біржі зросли ще на суттєві 4,9% котирування акцій американської компанії Apple - до 14 023 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Минулого дня  ціни на українські державні євробонди в доларах США зовсім незначно підросли; їх дохідності відповідно ще незначно зменшились. Зміни зовсім невеликі, але позитивні. Індекс доходу від інвестування в ОЗДП (близький до цінового індексу і до цього ще обґрунтований плюс) перебуває на своєму піврічному максимумі.

На «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність вчора складала 7,32-7,35%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/

Дохідності ОВДП емітованих в гривні на вторинному ринку після певного зниження залишились поки незмінними. Дохідність на купівлю 2025 рік є максимальною по кривій і складає по пропозиціям 11,0%.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс ще на 0,4% і оновив свій  історичний максимум. Зі свого мінімуму 23 березня 2020 року індекс S&P 500 до сьогодні підріс на 53,7% позначивши самий короткий «ведмежий» ринок в історії США. Цей ріст, здається, безпрецедентний для кризового стану економіки. Виглядає, як такий собі передвиборчий «спурт».

Нагадаємо, про що вже згадувалось на початку огляду, що 3 листопада 2020 день виборів президента США та проміжних виборів в Конгрес цієї країни. Про це більш детально в блоці новин.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цього вівторка навпаки знизився на 0,3%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM минулого дня додав ще 0,6% і оновив локальний післякоронавірусний максимум.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США мало змінюються. Індекс STOXX 600 додає 0,3-0,4%, а індекс MSCI EM сьогодні зростає поки на скромні 0,2%.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

Міністерство фінансів під час аукціонів 25 серпня розмістило ОВДП на 78,5 мільйонів гривень і 29,8 млн доларів США. До державного бюджету залучено в еквіваленті 894 млн гривень.

Було розміщено по одному випуску паперів. Термін обігу державних облігацій у гривні - 112 днів, у валюті - 421 день. Середньозважена дохідність ОВДП у гривні становила 7,0%, у валюті - 3,50% річних.

Коментар. Слабеньке за обсягом та попитом розміщення. Дохідності залишились на рівні попередніх розміщень, в гривні – дохідності розміщення 11 серпня. Кількість поданих та задоволених заявок на ОВДП в гривні відповідно 4 та 2 – мала.

***

Верховна Рада ратифікувала угоду з Європейським Союзом щодо отримання Україною макрофінансової допомоги в сумі до 1,2 млрд євро.

***

Верховна Рада ратифікувала угоду про залучення в Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) кредиту в розмірі 450 млн євро для реалізації проекту Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T) терміном на 25 років. TEN-T - масштабний інфраструктурний проект, метою якого є вдосконалення автомагістралей, залізниць, внутрішніх водних шляхів, а також комплексне координування системи транспорту. TEN-T передбачає створення до 2023 року нової транспортної системи на території Європейського Союзу, яка об'єднає 94 морських і річкових портів, 38 міжнародних аеропортів і близько 15 тис. км швидкісних залізниць. Роботу над проектом було розпочато в 1990 році, зараз його реалізацією керує спеціально створене в 2006 році агентство при Єврокомісії. Україна разом з іншими країнами Східного партнерства включена до Транс’європейської опорної транспортної мережі в 2018 році (Україна - в частині розбудови транспортного коридору Європа – Азія).

Кошти в розмірі 450 млн євро підуть на капітальний ремонт дороги М-05 Київ-Одеса та будівництво Північного обходу міста Львова, повідомив Мінфін України (314 кілометрів автомобільної дороги М-05 Київ – Одеса на територіях Черкаської, Кіровоградської, Миколаївської та Одеської областей та завершення будівництва транспортних розв’язок на вказаній дорозі та Північного обходу міста Львів, загальною довжиною 22,5 кілометра. Це дозволить звільнити місто від транзитного трафіку та суттєво скоротить тривалість поїздки до пунктів пропуску на україно-польському кордоні.).

***

Верховна Рада ратифікувала угоду з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) про залучення 50 млн євро кредиту для підвищення швидкості, комфортності та економічності перевезень, а також забезпечення безпеки руху на автомобільних дорогах на заході України. (Серія транспортних розв'язок.)

***

Голова ради Національного банку Богдан Данилишин вважає, що отримання двох траншів від Міжнародного валютного фонду (МВФ) у вересні та грудня 2020 є малореалістичним. «Швидше за все, ми можемо розраховувати на отримання траншу в 4-му кварталі 2020», - так висловив свою думку Данилишин.

Новини економіки

У липні 2020 року порівняно з липнем 2019 року експорт зерна зменшився на 30,3%, або на 191 млн доларів до 438 млн доларів, імпорт збільшився на 35,9%, або на 2 млн доларів до 6 млн доларів. (Зміна сальдо – мінус 189 млн. доларів США). (В червні 2020 року порівняно із червнем 2019 року експорт зерна зменшився на 22,2%, або на 102 млн доларів до 355 млн.)

***

У липні 2020 року порівняно з липнем 2019 року експорт мінеральних добрив збільшився в 11,2 рази до 43 млн, імпорт - зменшився на 7,4% до 89 млн доларів. (Зміна сальдо – плюс 45 млн. доларів США, однак слід вирахувати вартість імпортованого для цього природного газу)

Коментар. Важливий чинник для валютного ринку. При цьому слід врахувати більш пізній початок збору врожаю цього року. Тобто частково валютна виручка «переноситься» на більш пізній термін.

***

У липні 2020 року промислове виробництво в Україні скоротилося на 4,2% (не скоригованих на ефект календарних днів), і на 4,4% (скоригованих) порівняно з липнем 2019 року, повідомила Державна служба статистики. При цьому в липні 2020 року промислове виробництво в нашій країні зросло на 3,9% (не скоригованих) і на 1,4% (сезонно скоригованих) порівняно  з червнем 2020 року. У січні-липні 2020 року порівняно з січнем-липнем 2019 року промвиробництво скоротилося на 7,7%.

Новини банківського сектору

Національний банк України зарахував до категорії неплатоспроможних АТ «АКБ Аркада» (Київ), який станом на 1 липня 2020 року за розміром загальних активів посідав 45-те місце (1,902 млрд грн) серед 75 банків, що діяли в країні, повідомила прес-служба центробанку у вівторок. Нацбанк зазначає, що понад 90% вкладників банку «Аркада» (понад 5 тис. осіб) отримають вклади в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) суму в 200 тис. грн. Найбільшим акціонером банку (станом на 1 червня 2020 року) є Костянтин Паливода з опосередкованим часткою 74,80%.

***

Голова Національного банку Кирило Шевченко обговорив корпоративне управління в державних банках і співпрацю з міжнародними партнерами з тимчасовим повіреним у справах США в Україні Кристіною Квін. Були обговорені продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом і посилення двостороннього співробітництва між Україною та США.

Корпоративні новини емітентів акції яких представлені на місцевих фондових біржах.

У липні 2020 року компанія «Укрнафта» скоротила видобуток нафти і конденсату на 0,6% до 125,9 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року. За вказаний період «Укрнафта» скоротила видобуток газу на 3,4% до 94,6 млн куб. м.

Коментар. Не дуже значима новина.

Інші корпоративні новини.

Трубно-колісна компанія «Інтерпайп» повідомила про часткове погашення (викуп) своїх євробондів-2024 на загальну суму $ 97 млн. Interpipe Holdings Plc викупив свої непогашені облігації з їх основної (номінальною) вартості разом з нарахованими відсотками.

***

У липні порівняно з червнем підприємства зменшили виробництво феросплавів на 8,1%, або на 6,5 тис. тонн до 73,75 тис. тонн. У липні порівняно з червнем 2020 року Запорізький завод феросплавів збільшив виробництво феросплавів на 0,2%, або на 0,04 тис. тонн до 21,3 тис. тонн. У січні-липні 2020 року підприємства зменшили виробництво феросплавів на 16,5%, або на 97,5 тис. тонн порівняно із січнем-липнем 2019 року до 494,3 тис. тонн.

Світові фінансові та економічні новини.

Наразі значимих новин для світових фінансових та валютних ринків немає.

Учасники цих ринків очікують виступу Голови ФРС США Джерома Павелла у четвер під час віртуальної версії щорічної конференції ФРС в Jackson Hole, Вайомінг. Сьогодні очікується статистика по замовленням на товари тривалого попиту в США.

Також варто згадати, що позавчора Citigroup відмовилася від своєї попередньої позиції стосовно того, що ринок акцій очікує великий спад у цьому році, збільшила прогноз по індексу S&P 500, оскільки бачить, і говорить про те що ФРС зробить «все, що тільки можна», щоб зупинити можливий великий спад фондовому ринку.

Передвиборча ситуація в США.

На цьому фоні «без новин» варто звернутись до подій, які менше висвітлюються у фінансовій пресі, але які мають безпосередній вплив на поведінку фінансових ринків. Це 1) вибори в США (президентські та проміжні в Конгрес), які відбудуться 3 листопада 2020 року та 2) різниця в захворюваності на коронавірус в США та Європі.

Аналітики та оглядачі про ці речі пишуть, але згадують їх менше, через прагнення уникнути оцінок, які мають серйозне емоційне забарвлення і які можуть викликати негативну реакцію впливових людей.

А проте, як видається, ці речі, в першу чергу вибори в США, мають дуже великий вплив на фінансові ринки.

Одне важливе попереднє зауваження. В цьому огляді ніяким чином не будуть даватись політичні оцінки. Вибір - за американським народом.

Фінансовими аналітиками все ж згадується наступне. Вони говорять чи пишуть про те, що у випадку вибору президентом США Джозефа Байдена ситуація для фондового ринку США погіршиться. В першу чергу мається на увазі суттєве збільшення ставок корпоративного податку в США, що відразу негативно відобразиться на прибутках американських корпорацій.

Нагадаємо, що республіканська партія і президент Трамп прийняли дуже сильно зменшені ставки податку на прибутки корпорацій та податку на фізичних осіб з великими доходами. Це рішення мало на увазі вирішити проблему різкого сповільнення довгострокових темпів економічного зростання в США в останні півтора десятиріччя за рахунок збільшення інвестування. Зменшення податкових надходжень у великій мірі мало б за задумом компенсуватись за рахунок прискорення темпів економічного зростання. (Стосовно цього було дуже багато сумнівів доведених розрахунками)

Ідея спрацювала слабко по причині того, що корпорації США не мають наразі хороших проектів для інвестування. Це через брак нових технологій, в які можна було б ефективно інвестувати. Додатково зекономлені за рахунок податку кошти були направлені та направляються корпораціями головним чином на викуп власних акцій. Фіскальна ж ситуація в США через зменшення ставки податку стала ще до коронакризи доволі нестабільною. Як мінімум - дуже негарною. Через зменшення податкових надходжень швидко і загрозливо зростало відношення державного боргу до ВВП.

Для вирішення цієї дуже важливої проблеми кандидат від демократичної партії запропонував частково повернути ставки корпоративного податку та податку на фізичних осіб з високими доходами.

Крім того та іншого (політики ФРС тощо), видається, що ріст фондових індексів США крім фіскального стимулювання зумовлений зараз і суб’єктивними обставинами пов’язаними з виборами:

·         тою увагою, яку діючий президент США Дональд Трамп приділяє фондовому ринку;

·         самим фактом виборів.

На варто стверджувати, що за лаштунками хтось з Адміністрації президента США обдзвонює найбільших і найбільш впливових учасників ринку акцій з вимогами «підняти» фондовий ринок. (Хоча зовсім відкидати таку можливість теж не варто, як і те, що самі зацікавлені найвпливовіші учасники ринку можуть про таке домовлятись, в тому числі і з політичних міркувань). Однак, публічний «окрик» діючого господаря Білого Дому пару місяців назад по відношенню до дуже крупних спекулянтів, які говорили про можливе зниження ринку акцій США, сам по собі міг зіграти свою немалу роль. Доволі ймовірно, що зрив цими словами «здорової» можливої «спекулятивної» негативної корекції на ринку акцій сприяв безперервному і дуже незвичному для кризи і аномальному сильному зростанню фондових індексів США.

Крім того, в передвиборчий рік всі стараються підтримувати фондові індекси «в порядку», щоб вплив на результат виборів був або мінімальним або ж сприятливим для діючої влади.

Що стосується ситуації, яка зараз складається, то зі сторони видається, що кандидат від демократичної партії має дуже непогані шанси на перемогу. Хоча про це мало говорять 1) намагаючись уникнути звинувачень в політичній агітації, 2) пам’ятаючи 2016 рік. Однак дані, здається говорять за виграш опонента діючого президента. В кінці липня британське видання Економіст оцінило ймовірність перемоги Джозефа Байдена на виборах у 91%. Хоча для перемоги над діючим президентом за статистикою необхідна велика перевага (як правило президента в США переобирають на другий термін), здається Джозеф Байден поки що її має. Про це говорять наступні факти.

1.      Відрив кандидата від демократичної партії в національних опитуваннях доволі великий, Рис. 1.

2.      Відрив більше середнього і, здається, такий, який вимагається для перемоги, Рис. 2.

3.      З точки зору колегії вибірників, зараз перевага Байдена дуже велика 278/169/91 (останні 91 - чітко не визначені), Рис. 3.

4.      Це і не дивно. Він добре лідирує в «спірних штатах»,  в яких перемога може легко переходити від кандидата однієї партії до кандидата іншої, Рис. 4.

Тож учасникам фінансових ринків слід взяти до уваги цей чинник для побудови очікувань стосовно американського ринку акцій до і після листопада 2020 року.

Видається що:

·         «На користь» Трампа до початку листопада будуть прагнути ще більше «підняти» ринок акцій США і точно не дати цьому ринку значно опуститись.

·         Інші ринки акцій підуть слідом, однак можливо слабше.

·         Для «підйому» ринку акцій США будуть грати на пониження долара США, проте не дуже сильно, оскільки а) це важко, б) саме по собі велике зниження долара США буде сприйматись виборцями негативно. Та долару не дадуть сильно укріплюватись. (Хоча слід врахувати, що валютний ринок є «менш керованим», ніж ринок акцій).

·         В подальшому слід скоріше очікувати поміркованого зниження ринків акцій.

Проте тут також варто врахувати ще дві обставини.

·         Також  одночасно відбудуться і вибори в Конгрес США і демократичній партії для проведення своїх ініціатив доволі варто вибороти ще й більшість в Сенаті. А це ще одна непроста задача.

·         Ринок акцій, як і взагалі фінансові ринки «має пам'ять». Тобто в кілька наступних років він, окрім іншого (поточних ринкових оцінок акцій, стану економіки, тощо) «орієнтується» на значення в попередні роки. Іншими словами фондові індекси, якщо і будуть знижуватись, то не дуже сильно.

·         Є і інші фактори, таж таки ФРС.

·         Проведення ініціатив потребує часу.

Рис.1

Рис.1

Рис.2
Рис.2.


Рис.3
Рис.3




Рис.4
Рис.4.

Ситуація з поширенням коронавірусу в США та Європі.

Наразі на ринки вона впливає менше. Однак, краща ситуація в Європі, Рис. 5 та Рис. 6 відіграє свою роль в ослабленні долара США та укріпленні євро. До речі, останнє до певної міри позитивно для фондового ринку США. Хоча, в цілому більш сильне поширення коронавірусу в Сполучених Штатах «грає» проти ринку акцій цієї країни.



Рис.5
Рис.5.

Рис.6
Рис.6.

Повертаючись до місцевого ринку акцій

Вчора індекс Української біржі після здавалось би початку його середньострокового невеликого зниження підріс. Це сталось в противагу вже звичній картині руху цього індикатору в останні місяці. Що стало тому причиною? Позитивний рух на зовнішніх ринках? Чи зміна оцінки «Центренерго» під впливом суто місцевого чинника? Чи це був випадковий рух? Важко сказати. А тому і непросто передбачити, яким буде зміна  індексу Української біржі сьогодні.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 26 августа 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду