Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 17:18
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 31 августа 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1319,73+0,1%

Термінових з точки зору необхідної реакції (свіжих) фінансових та економічних новин для учасників фінансових ринків України з початку другої половини дня п’ятниці, вихідні та станом на сьогоднішній ранок немає. Фінансові новини - в дайжесті фінансових новин після огляду ситуації на фінансових ринках України та світу. Та на новини все ж варто поглянути.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС в минулу п’ятницю не змінилось (До речі, восьмий торговий день поспіль). На біржі ПФТС того дня угод з акціями не було.

Минулої п’ятниці індекс Української біржі знизився на 0,35% від свого локального максимуму.

В останній робочий день минулого тижня на Українській біржі відбулось десять угод з акціями п’яти емітентів. Відносно непоганий обсяг, як для останнього періоду часу.

Результати торгів акціями минулої п’ятниці на Українській біржі представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 28.08.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,41

-1,2%

49 700

2

0,4142

+1,0

«Турбоатом»

7,739

-0,8%

23 217

4

7,7422

-30,2%

Крюківський ВБЗ

16,55

-4,3%

23 665

2

-

-

Миронівський хлібо-кт

180,9

-0,2%

1 809

1

-

-

Разом

98 391

9

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  28.08.2020.

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

5,200

111 774

1

Разом

111 774

1

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулої п’ятниці на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Минулої п’ятниці ціни на українські державні євробонди в доларах США після досягнення  піврічного максимуму в середині минулого тижня та невеликої корекції вниз незначно підросли; їх дохідності відповідно слабко знизились. На «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність в минулу п’ятницю  складала 7,33-7,392%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/

Декларовані дохідності ОВДП емітованих в гривні на вторинному ринку поки не змінились після невеликого зниження дохідності продажу на дальньому кінці кривої в середині минулого тижня. Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» є максимальною по кривій і складає по пропозиціям 10,80%, а не 11,0% як на початку минулого тижня.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Світові ринки акцій.

Фондові індекси США минулої п’ятниці ще підросли. Індекс S&P 500  вкотре оновив свій історичний максимум, однак в цьому його випереджає фондовий індекс NASDAQ, який також оновив того дня свій історичний максимум. Про причини на думку окремих людей нижче – в блоці новин.

Минулої п’ятниці за результатами торгів широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс ще на 0,7%. Зі свого мінімуму 23 березня 2020 року індекс S&P 500 до сьогодні індикатор підріс на 56,8% позначивши самий короткий «ведмежий» ринок в історії США. Цей ріст, здається, є безпрецедентним для кризового стану економіки. Він дуже «впертий» та послідовний – майже без зупинок. Поки кінця цьому росту не видно. Трейдери «розігрались не на жарт». (Більше – в блоці новин.)

Інші відомі світові індикатори в інших країнах зараз зупинились в рості. Наприклад, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився минулої п’ятниці на 0,45%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 сьогодні  щоправда зростає на 0,46%. Але по великому рахунку з початку червня індекс STOXX 600, який «вимірюється в євро», практично не змінився. І укріплення євро, ріст єдиної валюти, в цій відсутності росту відіграв ключову роль. Про курс євро в кінці блоку новин.

Сьогодні ф’ючерси на фондові індекси США зростають ще - в межах 0,3-0,4%.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM в минулу п’ятницю підріс на 0,4%. Він також вперто, як і індекс S&P 500 йшов з березня наверх, щоправда регулярно роблячи суттєві паузи. І останнім часом його середньостроковий ріст помітно сповільнився. Сьогодні індекс MSCI EM поки втрачає помітні 1,1%.

Раніше динаміка індикатору MSCI EM була «дуже важливою» для змін індексу УБ в силу сильної кореляції цих фондових індикаторів. Цього та ще минулого року це «трохи» змінилось через низьку якість місцевих фінансових активів на цьому ринку і (та й по тій же причині) відсутність на ньому іноземних інвесторів. Зараз місцеві учасники ринку акцій звертають увагу на власні показники місцевих емітентів пайових паперів, що правильно.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Коронавірус.

В Україні вперше за добу вихідних днів виявили більше 2 тис. нових випадків захворювання на коронавірус. В Україні станом на ранок понеділка виявлено 2 141 хворого COVID-19 за добу, 380 осіб одужали, 30 раніше хворих померли, свідчать дані, розміщені на сайті Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу Ради національної безпеки та оборони. Ще у 277 жителів Києва за минулу добу виявили коронавірус, 6 хворих померли, 32 госпіталізовані.





Рис.1
Рис.1

Коментар. І такий ріст на жаль спостерігається ще до сезону грипу, який починається в жовтні і коли все може бути набагато гірше. Причина, як вже зазначалось не раз, окрім іншого, в немалій мірі низька дисципліна та самодисципліна багатьох громадян України, їх неповага до загальних правил та інших людей. Як можна, наприклад, бачити в метро ряд жителів столиці України  знаходяться в транспорті без масок (більше з масками, проте з відкритим носом). При цьому є й такі громадяни що зняли маску, які кашляють або чхають. Хоча, більшість жителів Києва все ж свідомі. Та слід враховувати що, наприклад, на складному виробництві достатньо невеликому відсотку працівників порушувати технологію і весь виріб буде неякісний. А саме це не дозволяє Україні виробляти сучасну надійну машинобудівну продукцію та і інші, менш складні вироби. (Приклад - неякісна розлущена або вибита тротуарна плитка на вулицях Києва).

Протилежність: Німеччина, Японія, Південна Корея, Рис. 2-4. Виключна дисципліна громадян цих країн проявляється цього року в мінімальній кількості тих, хто захворів на коронавірус (Хоча, в Німеччині формально зараз і трохи більше виявлених хворих на 1 млн населення, ніж в Україні, проте порівнювати краще з країнами – сусідами). А в іншому ця дисципліна та самодисципліна – це високоякісна складна продукція складних виробництв, в тому числі машинобудуванні, це якісні автомобілі, телевізори, тощо. При бойових діях – це мінімальні втрати живої сили. В спорті – це досягнення в колективних іграх, навіть, якщо індивідуальні фізичні дані не дуже добрі (як у футболі у японців чи корейців). І тому подібне.

Якщо взяти і сусідню з нами Польщу, то і тут все набагато краще, Рис. 5. І причина та ж сама.

Мораль – українцям треба працювати над собою і тоді вони будуть і набагато менше хворіти, в тому числі і на коронавірус, і набагато краще жити, в тому числі і матеріально.




Рис.2
Рис.2

Рис.3
Рис.3

Рис.4
Рис.4

Рис.5
Рис.5

Фінанси

Кабінет Міністрів очікує отримати ще один транш Міжнародного валютного фонду в 2020 році. Про це одній з інформагенцій повідомило джерело в уряді. "Цього року ми очікуємо другий транш, а третій вже в наступному році", - сказав співрозмовник. Він припустив, що другий транш може бути отриманий після прийняття держбюджету на 2021 рік.

***

Президент Володимир Зеленський в телефонній розмові з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйен висловив надію, що перший транш макрофінансової допомоги Європейського союзу обсягом 600 млн євро буде виділено Україні найближчим часом без додаткових умов. Про це йдеться в повідомленні Офісу президента.

Коментар. Стосується фінансової стабільності в Україні. До очікувань.

***

Гривня до кінця вересня 2020 року може ослабитися максимум до 28,2 грн/$1 зважаючи на сезонні чинники, зокрема через повернення ринку до ділової активності та черговий запуск економіки, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна". Серед них: директор департаменту казначейських операцій Акордбанку Юрій Єфремов, начальник відділу роботи з інвесторами банку "Кредит Дніпро" Андрій Приходько, експерт з ОТП Банку, який побажав залишитися неназваним, директор корпоративного бізнесу Райффайзен Банку Аваль Руслан Співак, голова правління Ідея Банку Михайло Власенко, глава департаменту казначейства Піреус Банку Ігорь Якобчук, начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Україна Олексій Блінов, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова. Ряд з них навіть не два значної негативної зміни курсу гривні до кінця року.

Коментар. До очікувань. Стосується тих, хто вибирає між українськими фінансовими інструментами в гривнях чи у твердій валюті.

***

Повідомляється, що Україна на викуп ВВП-варантів позичила у J.P.Morgan на короткий термін майже $330 млн через продаж євробондів-2020.

"Станом на 14 серпня 2020 року Міністерство фінансів успішно віддало розпорядження про викуп приблизно 10% від загальної умовної суми випущених цінних паперів, прив'язаних до ВВП", - зазначалося у повідомленні Мінфіну. У релізі відсутні дані про ціну угоди, проте в дні перед цим ВВП-варанти котирувалися за курсом трохи дорожче ніж 86% від номіналу, що давало змогу оцінити угоду приблизно в $275 млн.

ВВП-варанти були випущені в рамках реструктуризації держборгу в 2015 році замість єврооблігацій на номінальну суму $3,2 млрд і не є частиною держборгу країни. Якщо приріст ВВП за рік буде нижчий за 3% або реальний ВВП буде менший за $125,4 млрд, виплат за паперами не буде. В разі якщо приріст реального ВВП становитиме від 3% до 4%, виплата за паперами становитиме 15% перевищення показника ВВП над 3%, а якщо вище 4% - то ще плюс 40% перевищення показника ВВП над 4%. Крім цього, з 2021-го по 2025-й платежі обмежені 1% ВВП.

Орієнтовно виплати за ВВП-варантами у 2021 році оцінюються в $40 млн.

Новини економіки.

Президент Володимир Зеленський підписав закон про підвищення мінімальної зарплати з 4 723 гривень на місяць до 5 000 гривень з вересня.

***

Реальна заробітна плата в Україні в липні 2020 року порівняно з липнем 2019 року збільшилася на 5,1%, а до червня 2020 року - на 2,6%, повідомила Державна служба статистики у п'ятницю. Як зазначає Держстат, середня номінальна заробітна плата штатних працівників у липні-2020 порівняно з попереднім місяцем зросла на 2%, а в річному вимірі (до липня-2019) - на 7,6%, сягнувши 11,804 тис. грн, що у 2,5 рази вище за рівень мінімальної заробітної плати (4,723 тис. грн). Найвищий рівень зарплат минулого місяця спостерігався в Києві (17,053 тис. грн), найнижчий - у Чернівецькій області (9,322 тис. грн).

Коментар. Дуже добре. Незважаючи на кризу є ріст заробітної плати. А це – плюс економіці країни (Якщо є такі можливості по її виплаті). І рівень заробітної плати порядку 430 доларів США – теж відносно непоганий. (В Києві – порядку 620 доларів США).

***

Разом з тим станом на 1 серпня 2020 року заборгованість з виплати заробітної платні збільшилася на 8,1% порівняно з 1 липня до 3,400 млрд гривень.

***

У січні-червні 2020 року порівняно з аналогічним періодом 2019 року введення в експлуатацію житла знизилося на 24,6% до 3,704 млн кв. м., повідомлення Державної служби статистики.

Новини банківського сектору.

За 6 місяців банки державного сектору скоротили портфель непрацюючих кредитів на 6,1 млрд гривень до 391 млрд гривень. Про це йдеться в повідомленні Міністерства фінансів.

Корпоративні новини емітентів акції яких представлені на місцевих фондових біржах.

Компанія "Центренерго" розрахувалася з державними шахтами, виплативши їм 610 млн гривень у серпні. Про це йдеться в повідомленні компанії. У компанії підкреслили, що для отримання коштів для розрахунку з держшахтами "Центренерго" продала на аукціоні електроенергію на період до кінця року. Також вказується, що компанія звернулася до уряду з проханням про зниження цін на вугілля до ринкового рівня. "Адже без такого кроку збитковість генерації електроенергії на державному підприємстві неминуче призведе до ланцюгової реакції щодо державних шахт", - сказано в повідомленні.

***

На сайті Державного департаменту США з’явились певні деталі розмови Державного секретаря США (Міністра зовнішніх справ) Майкла Помпео з Президентом України Володимиром Зеленським 26 серпня 2020 року.

Серед іншого в цьому одному цьому абзаці варто відзначити одне речення. «Секретар Помпео висловив стурбованість США з приводу зловмисних інвестицій КНР в Україну, включаючи зусилля Пекіна щодо придбання виробника двигунів «Мотор Січ».

В оригіналі: «Secretary Pompeo raised U.S. concerns regarding malign PRC investment in Ukraine, including Beijing’s efforts to acquire the Motor Sich engine manufacturer».

Посилання: https://www.state.gov/secretary-pompeos-call-with-ukrainian-president-zelenskyy-3/

Коментар. Сполучені Штати продовжують слідкувати за розвитком подій навколо «Мотор Січі» і природно чинити певний тиск на керівництво України, щоб влада нашої країни завадила передачі технологій та більш тісній співпраці «Мотор Січі» з китайською стороною. Це слід враховувати учасникам місцевого ринку акцій- акціонерам «Мотор Січі».

Фінансові показники українських компаній, акції яких представлені на закордонних фондових біржах.

У 1-му півріччі ІМК порівняно з аналогічним періодом 2019 року скоротив прибуток на 3% до $26,8 млн і дохід - на 17% до $80 млн. При цьому в 1-му півріччі 2020 року нормалізований показник EBITDA (збільшився на 13%, або на 5,3 млн доларів до 47,61 млн доларів порівняно з 1-м півріччям 2019 року.

***

У 1-му півріччі "Овостар Юніон" скоротив прибуток на 33% до $2,4 млн і EBITDA - на 18,6% (на $1,1 млн.) до $4,8 млн. порівняно з аналогічним періодом 2019 року. У 1-му півріччі 2020 року компанія скоротила чистий дохід на 17%, або на 9,4 млн доларів, до 44,6 млн доларів.

Коментар. До розуміння динаміки «закордонних українських фондових індексів». До оцінки акцій згаданих компаній. Ще. Очікуємо 4 вересня публікації квартальних даних Миронівського хлібопродукту.

Світові фінансові новини.

Глави Федеральний резервних банків (ФРБ) Клівленда і Філадельфії Лоретта Местер і Патрік Харкер не очікують швидкого відновлення американської економіки після кризи, викликаної пандемією коронавірусу. «Я впевнена, що відновлення буде повільним, - заявила Местер, виступаючи на CNBC. - Нові складності ще попереду». За словами Местер, буде потрібно якийсь час, щоб зрозуміти, як буде розвиватися ситуація далі, і «стимулююча монетарна політика буде дуже важлива в цей період». «Я також впевнена, що і бюджетна політика повинна використовуватися в подальшому для підтримки економіки», - сказала Местер.

Відповідаючи на питання про те, наскільки істотне перевищення 2% рівня інфляції допускає ФРС, Харкер відповів, що "точного орієнтира немає". "Воно може досягати 2,5% або 3%", - зазначив він.

Коментар. В цьому зв’язку (зі складнощами в економіці США) дуже цікавим є колосальний безперервний ріст на фондовому ринку США і нові історичні максимуми фондових індексів цього ринку. Як ми вже писали, окремим людям схильним до великого самонавіювання здається, що в цьому неймовірному ціновому рості акцій корпорацій США в часи економічної кризи присутнє прагнення когось допомогти діючому президенту США наздогнати в перевиборчих симпатіях свого конкурента на наступних президентських виборах в цій країні. Нагадаємо вибори  відбудуться 3 листопада.

Ті ж самі люди вважають, що і ослаблення долара США робиться найбільшими банками США навмисне, щоб підтримати ріст фондових індикаторів цієї країни перед виборами президента країни та проміжними виборами в Конгрес США. При цьому в більшості випадків повністю ігнорується інформація чи технічні фактори, яка сприяють посиленню, хоча б тимчасовому, американського долара.

Цим людям видається, що фундаментальні чинники зараз мають дуже мале значення, в першу чергу для фондових індексів США, в значній мірі і індексу долара. Політика, на їх думку, зараз тут, особливо, що стосується цін акцій, «грає першу скрипку».

Чи довіряти цим поглядам людей схильним до великого самонавіювання – це питання.

Однак, якщо покладатись на їх думку, то слід очікувати ще мінімум двомісячного «надійного» росту фондових індексів США та світу і принаймні двомісячного «майже гарантованого» чи ослаблення долара США чи утримання його на поточних рівнях і відносно нього можливого росту євро. Причому тренди можуть по інерції, як це буває в більшості таких випадків, протягнутись на кілька місяців далі по часу, незалежно від результатів виборів. А це вже конкретна «рекомендація». Знову ж таки питання, чи можна цим поглядам довіряти?

І далі. А що буде, коли вірус проявить себе цією зимою? Як поведуть себе фондові індекси та валюта? Зниження на ринках акцій? Так, чи ні? І яке? Та, можливо, це буде пізніше.

***

Ми "сподівались, що ринок консолідує свої прибутки з 23 березня, даючи можливість заробити доходу", - сказав Ед Ярдені, президент та головний інвестиційний стратег Yardeni Research. "Однак чиновники ФРС продовжують підвищувати ціни на акції, зобов'язуючись тримати процентні ставки на рівні нуля протягом дуже довгого часу ... Отже, вони сприяють зростанню цін на акції".

Коментар. До того ж самого. Тут вже на думку знаного експерта в рості фондових індексів США «винен ФРС» з його реальними негативними ставками на тривалий час. Хоча «політика», як показує українська дійсність, не виключає і цілеспрямованих дій центробанку, виправданих об’єктивною реальністю.

***

Та проте, в цьому зв’язку звертає на себе увагу доволі негативний консенсус-прогноз стосовно курсу євро в парі з доларом США на інтервалі 1 квартал. (Хоча в ньому чимало даних є «застарілими», більш ранніми). Якщо прогнози здійсняться, посилення долара США все ж спричинить певний тиск на фондові індекси. А може, все ж аналітики бачать зниження фондових індексів в якості однієї з причин? Та от питання – чи вірити цим прогнозам?




Рис.6
Рис.6

Рис.7
Рис.7

Рис.8
Рис.8
Рис.8

Рис.8

***

За даними Національного бюро статистики, офіційний індекс менеджерів закупівлі (PMI) у виробничому секторі в Китаї у серпні склав 51,0 порівняно з 51,1 у липні. Аналітики, опитані Reuters, очікували, що серпневий PMI буде на рівні 51,2. Та все ж це зростання.

Повертаючись до місцевого ринку акцій

Минулої п’ятниці індекс Української біржі, як вже зазначалось на початку огляду, знизився від свого локального максимуму. Сьогодні, як вже також зазначалось, індекс MSCI EM також знижується, перекриваючи свій ріст минулої п’ятниці. Це дає, разом з попередньою картиною торгівлі на місцевій біржі «в рейнджі» чи «в діапазоні», якісь підстави вважати, що є більше шансів на те, що основний місцевий фондовий індикатор, індекс Української біржі, сьогодні скоріше знизиться. Та проте ми всі пам’ятаємо, що 1) такі речі далеко не «гарантовані», 2) слід на цьому ринку звертати увагу на інформацію по місцевим емітентам. А вона зараз не погіршується і «дає певні позитивні сигнали». Тож є, хай і менші, як видається, але все ж певні шанси і на ріст індексу УБ цього понеділка.


сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 31 августа 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду