Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 07:39
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 17 сентября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1270,36-1,14%

Огляд ринку 2020-09-17

На сьогодні дуже важливих чи термінових фінансових чи економічних новин для українських учасників фінансового ринку (за вчора та сьогоднішній ранок) немає. Дайджест фінансових та економічних новин після огляду ситуації на фінансових ринках.

В новинах варто звернути увагу на:

  • підтвердження проблем на сьогодні з переглядом програми stand-by і виділення другого траншу МВФ Україні;
  • результати дводенного засідання Комітету по відкритим ринкам США, яке закінчилось вчора і яке мало вплив на валютний ринок, а також на фінансові ринки.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось. Це вже двадцять один торговий день без його зміни поспіль з 18.08.2020 - календарний місяць.

На біржі ПФТС минулого дня, відбулась одна угода з акціями – вже «традиційна» угода з «не індексними» акціями банку «Південний» по безадресним заявкам.

Вчора індекс Української біржі додавши 1,6% доволі суттєво підріс від свого локального мінімуму.

Вчора на Українській біржі відбулось шість угод з акціями чотирьох емітентів. Результати вчорашніх торгів акціями на Українській біржі представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 16.09.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,409

+2,25%

40 900

1

0,4090

+2,25%

«Центренерго»

4,8

+4,9%

43 820

3

-

-

Apple

3 565

+5,4%

10 752

1

-

-

Разом

95 472

5

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  16.09.2020

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Миронівський хлібо-дукт

174,5

17 450

1

Разом

17 450

1

Крім того, цієї середи без угод на Українській біржі зросли на 4,2% котирування акцій «Укртелекому» до рівно 0,5 гривен за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Вчора ціни на українські державні євробонди в доларах США дещо підросли після їх повільного зниження з 2-ого вересня – максимуму за шість місяців. Відповідно їх дохідності минулого дня незначно знизились. На «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність  вчора складала 7,40-7,43%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/

В попередньому ціновому рості і зниженні дохідності українських євробондів відігравав свою ключову роль загальний оптимізм на фінансових ринках, в тому числі і світовому ринку акцій, так само, як і в певному зростанні дохідності євробондів України до вчора відігравала свою роль негативна динаміка на американському ринку акцій.

Світові ринки акцій

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,5%, індекс США Dow Jones підріс на 0,1%, а індекс NASDAQ втратив 1,2%.

Минулого дня широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підріс на 0,6%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав 0,4%.

Сьогодні в першій половині дня ф’ючерси на американські фондові індекси помітно знижуються – близько одного відсотка, індекс STOXX 600 втрачає 0,6%, індекс MSCI EM, опускається на 0,8%.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

COVID-19 в Україні

В Україні черговий «анти» рекорд: станом на ранок четверга виявлено 3 584 нових випадків захворювання коронавірусною хворобою COVID-19, при цьому одужали 1589 осіб, 60 раніше хворих померли, - РНБО.

Днем раніше, 16 вересня, було 2 958 нових інфікованих, 15 вересня повідомлялося про 2905 хворих COVID-19, 14 вересня було 2 462 нових інфікованих, 13 вересня повідомлялося про 2 476 хворих, 12 вересня - про 3 103 нові випадки захворювання, 11 вересня повідомлялося про рекордні на той момент 3 144 випадки інфікування.

Кількість інфікованих від початку пандемії становила на ранок четверга 166 244 людини, померли від початку пандемії від COVID-19 3 400 людей, одужали 73 913 осіб. Наразі в Україні COVID-19 хворіє 88 931 людина, що на 1 935 більше, ніж днем раніше.

Кількість виявлених випадків COVID-19 в світі сьогодні перевищила 30 мільйонів, кількість тих, хто помер – 945 тисяч.

Коментар. Погано. Про одну з дуже важливих причин великого росту захворюваності в Україні, низьку дисципліну громадян України, вже багато було написаного в попередніх наших оглядах.

Кількість нових виявлених випадків COVID-19 за добу до вчорашнього дня і семиденна ковзна середня.
Рис.1Рис.1

Фінанси

Велика палата Конституційного Суду України (КС) на засіданні 16 вересня визнала такими, що не відповідають Конституції України, низку положень закону "Про Національне антикорупційне бюро України".

***

Посли G7 підтримали МВФ в очікуванні демонстрації Україною політичної волі для захисту Нацбанку і антикорупційних органів. Посли країн "Великої сімки" (G7) в Україні привітали новини від представника МВФ в Україні, йдеться в повідомленні на офіційній сторінці послів у Твіттері в п'ятницю.

"Посли наголосили, що Україна повинна продемонструвати політичну волю для захисту незалежності НБУ та доброчесності таких установ, як НАБУ (Національне антикорупційне бюро України), САП (Спеціальна антикорупційна прокуратура) і ВАКС (Вищий антикорупційний суд), щоб не дати корупції підірвати реформи, досягнуті на сьогодні", - зазначили посли G7.

Як повідомлялося в одному з наших минулих оглядів, на минулому тижні представник МВФ не зміг назвати можливої дати місії для першого перегляду програми stand-by і виділення її другого траншу. Відмовившись безпосередньо коментувати рішення Конституційного суду, яке поставило під сумнів низку аспектів роботи НАБУ, представник МВФ нагадав, що підтримка незалежності, цілісності НАБУ, САП і ВАКС - попередня умова цієї програми підтримки МВФ. За його словами, дискусії з приводу поточної програми stand-by тривають.

"Ситуацію з антикорупційними органами треба терміново вирішувати", - зазначив Міністр фінансів Сергій Марченко в  недавньому інтерв'ю "Економправді".

Марченко повідомив, що МВФ цікавить і низка інших проблемних питань, які він перерахував.

Коментар. Негативно. В одному з наших не таких давніх оглядів була інформація про те, що фахівці одного з провідних банків США BofA в своїй недавній записці повідомили, що очікують негативних новин відносно співробітництва України та МВФ. Так що це для багатьох була очікувана та все ж негативна новина.

Новини економіки

У серпні індекс споживчих настроїв (ІСН) українців незначно покращився - на 1,8 п. - до 68,5 п. за 200-бальною шкалою. Про це свідчать результати дослідження агентства Info Sapiens, оприлюднені в середу, 16 вересня. Місяцем раніше ІСН зріс на 1,7 пункти.

"Істотних змін у значенні індексів у серпні не відбулося. Індекси стабільні зі слабкою тенденцією до поліпшення", - повідомляється на сайті агентства.


Рис.2Рис.2

Новини емітентів акції яких торгуються на місцевих біржах

Голова АМКУ вважає передчасним порушувати справу про порушення китайських акціонерів "Мотор Січ". "Поки що рано говорити про відкриття справи щодо порушення. На сьогодні ми ще збираємо та аналізуємо необхідну інформацію, щоб зробити відповідні висновки", - сказала голова АМКУ Ольга Піщанська в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Банківський сектор.

Верховна Рада продовжила чинність мораторію на стягнення майна за валютними кредитами.

Коментар. Негативно для банківського сектору і в цілому для нормального функціонування фінансової системи України.

***

Кабмін схвалив напрями діяльності Укрексімбанку на 2020-2024.

***

Кабмін скасував обмеження по зарплаті членам правління Приватбанку, Ощадбанку та Укрексімбанку уведені через коронавірус.

Новини емітентів єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні.

Група "Метінвест" має намір викупити свої єврооблігації 2021 і 2023 років на суму 290 млн доларів, у тому числі за рахунок випуску нових єврооблігацій.

Новини інших галузей.

У серпні 2020 року виробництво прокату збільшилося на 0,6%, або на 9 тис. тонн порівняно з липнем до 1 628 тис. тонн. У січні-серпні 2020 року виробництво прокату зменшилося на 2%, або на 245 тис. тонн порівняно із січнем-серпнем 2019 року до 12 275 тис. тонн.

У серпні виробництво сталі збільшилося на 4,4%, або на 77 тис. тонн, до 1 828 тис. тонн порівняно з липнем. У січні-серпні 2020 року виробництво сталі зменшилось на 6,6%, або на 972 тис. тонн,  порівняно з січнем-серпнем 2019 року до 13 683 тис. тонн.

У серпні виробництво чавуну збільшилося на 2,8%, або на 49 тис. тонн порівняно з липнем до 1 813 тис. тонн. У січні-серпні 2020 року виробництво чавуну зменшилося на 1,2%, або на 171 тис. тонн порівняно із січнем-серпнем 2019 року до 13 554 тис. тонн.

Світові фінансові новини.

Результати засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США.

  • Федеральний резерв завершив своє дводенне засідання в середу, проголосувавши за утримання своїх короткострокових процентних ставок на рівні близько нуля.
  • На додаток до цього очікуваного кроку, ФРС також надав більш конкретну інформацію про свій намір утримувати ставки на низькому рівні, поки інфляція не зросте.
  • Федеральний комітет відкритого ринку також скоригував свої прогнози щодо ВВП, безробіття та інфляції.

Індивідуальні прогнози членів Комітету зазначили, що ставки можуть залишатися на поточному майже нульовому рівні до 2023 року. Усі члени, крім чотирьох, зазначили, що до цього часу бачать нульові ставки. Комітет вперше прогнозував показники до 2023 року

Федеральний комітет з питань відкритого ринку затвердив на засіданні конкретні формулювання по новим цілям по інфляції.

"Якщо інфляція буде постійно нижчою від цієї довгострокової мети (2 відсотка), Комітет буде прагнути досягти інфляції на деякий час помірно вище 2 відсотків, щоб інфляція в середньому становила 2 відсотки на тривалому проміжку часу, а довгострокові інфляційні очікування (публіки) залишалися міцно закріпленими на рівні 2 відсотків. Комітет буде підтримувати м’яку монетарну політику до досягнення цих результатів", - йдеться в заяві після зустрічі.

Комітет додав, що "буде доцільним підтримувати цей цільовий діапазон до тих пір, поки стан ринку праці не досягне рівня, що відповідають оцінкам Комітету по максимальній зайнятості та інфляції, яка зросла до 2 відсотків і на деякий час поступово перевищить 2 відсотки".

Комітет суттєво змінив прогноз щодо ВВП в США, безробіття та інфляції на найближчі роки.

Зараз Комітет бачить зниження ВВП США у 2020 у 3,7%, що значно краще його прогнозу падіння на 6,5% у червні. Однак він знизив прогноз росту ВВП на 2021 рік до 4% з 5% та 2022 до 3% з 3,5%. Комітет очікує зростання ВВП країни на 2,5% у 2023 році.

Прогноз рівня безробіття на кінець цього року також був знижений - до 7,6% з 9,3%, що вище рівня безробіття в серпні 8,4%.

Комітет також збільшив прогноз інфляції в США на 2020 рік до 1,2% з 0,8% у червні, хоча не бачить досягнення цілі у 2% аж до 2023 року.

Ще однією особливістю було те, що ФРС не збільшив обсяги викупу активів з ринку, які зараз значні, що також мало значний вплив на ринок валют.

Коментар. Покращені прогнози ФРС та не збільшення обсягу викупу активів з ринку привели до певного зростання індексу долара США та зниження євро в парі євро - долар. Відповідним чином це відобразилось на курсі гривня долар США та гривня – євро.

Курс євро – долар. Вплив результатів засідання Комітету по відритим ринкам ФРС США. Рис.3Рис.3

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Розмірений рух індексу Української біржі уверх-вниз у вузькому діапазоні, який спостерігався в минулі кілька місяців в останні дні порушився. Світові фондові індекси теж стали зараз менш передбачуваними. Тож сьогодні на початку дня можна було з приблизно рівною ймовірністю очікувати росту та зниження індексу Української біржі.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 17 сентября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Гривну ждет стабильность, но в этом есть возможности
Федоров Михаил, аналитик ИГ Универ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду