Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 10:01
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 1 октября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1330,62+1,7%

На сьогодні за вчора та станом на сьогоднішній ранок термінових і надважливих фінансових та економічних новин для українських учасників фінансового ринку немає. Дайджест фінансових та економічних новин після огляду ситуації на фінансових ринках.

Можливо, варто звернути увагу на вчорашнє невелике зростання ринкової дохідності українських державних єврооблігацій. Сьогодні зранку після вчорашнього росту фондових індексів США сьогодні ціни на українські державні євробонди зростають.

Також слід звернути увагу на те, що кількість нових виявлених випадків захворюваності на коронавірус в Україні вже другий день поспіль перевищила 4000, а кількість смертей від цієї хвороби в нашій країні зараз вже майже «стабільно» вище 60 за день. Це, окрім іншого, при продовженні тренду може мати негативні наслідки для економіки країни через посилення обмежувальних заходів і, відповідно, і фінансів громадян, держави, компаній та підприємств України.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС в минулого дня знову не змінилось. Воно незмінне вже більше календарного місяця, з 18.08.2020.

На біржі ПФТС минулого дня, відбулись дві угоди з акціями двох емітентів: одна угода по безадресним заявкам з акціями «ДТЕК Дніпровські електромережі» та одна вже «традиційна» угода з «не індексними» акціями банку «Південний» також по безадресним заявкам.

Ціна акцій «ДТЕК Дніпровські електромережі» за цією угодою склала 350 гривень за акцію. Обсяг угоди – 175 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Вчора індекс Української біржі знизився на 0,3% після досягнення попереднього дня  індикатором значення 1312 пунктів, найвищого його значення після 4 вересня 2020.

Нагадаємо, що після свого зниження 7 вересня індекс Української біржі перебував ближче до нижньої границі свого попереднього торгового діапазону 1260-1320 пунктів, який позначився з початку липня. Протягом трьох тижнів індикатор УБ не піднімався вище відмітки у 1294 пункти, чи навіть, за виключенням одного дня, 1291 пункт.

Вчора на Українській біржі відбулось чотири угоди з акціями трьох емітентів – всі по безадресним заявкам. Звертає на себе вчорашній доволі солідний, як для останніх двох років, обсяг угод по безадресним заявкам на УБ,

Результати вчорашніх торгів акціями на Українській біржі представлені в Таблиці 1 нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 30.09.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,41

-1,2%

211 050

2

0,4138

-0,3%

«Центренерго»

4,9

-2,0%

960 000

1

4,8000

+4,5%

Миронівський хлібо-дукт

174,5

0,0%

10 470

1

-

-

Разом

1 181 520

4

На Українській біржі без угод також минулого дня змінились котирування акцій трьох емітентів (в тому числі корпорацій): зросли котирування акцій «Укрнафти» - на 1,65% зі 121 гривні до 123 гривень за папір, зросли котирування акцій «Укртелекому» - на 25,0% з 0,40 до 0,50 гривень, та зменшились котирування акцій американської компанії Apple на 0,2% до 3523 гривень.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Ціни на українські державні єврооблігації в доларах США, які доволі різко знижувались, починаючи з минулого понеділка до минулого четверга, відображаючи суттєве погіршення ставлення до ризиків інвестування в світі, вчора після певної паузи ще трохи втратили продовживши негативний рух вівторка, Рис. 1 та Рис. 2. Відповідно дохідності цих паперів того дня дещо (незначно) зросли. На «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність вчора складала 8,31-8,43% (днем раніше 8,18-8,31%). Дохідність була на рівні 7,48-7,54% в позаминулу п’яницю, Рис. 2 та 3.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Сьогодні зранку дохідності державних єврооблігацій України, слідуючи за вчорашнім позитивним рухом фондових індикаторів США, трохи підростають, Рис. 1.
Рис.1Рис. 1
Рис.2 Рис. 2

Рис.3 Рис. 3

Декларовані дохідності ОВДП емітованих в гривні на вторинному ринку за вчора знову не змінились. Нагадаємо, що в минулу п’ятницю декларовані дохідності ОВДП несильно підросли. В той день зросли дохідності, як купівлі, так і продажу - майже по всій кривій для купівлі та в середині кривої дохідності і на самому її кінці – дохідності продажу. Ріст склав 0,05-0,25%.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є максимальною і складає по пропозиціям зараз 11,35%, а не 11,30%, як було раніше. «2025 рік» рік, як і раніше можна придбати при дохідності 11,30%, а от «2022» при дохідності 10,00% (раніше 9,80%). В цій «точці» є найбільший приріст дохідності за минулу п’ятницю.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок

Курс гривні по відношенню до долара США та євро міжбанку вчора та сьогодні зранку був відносно стабільним. Тут є лише невеликі коливання, Рис. 4.

Курс євро по відношенню до долара США після певного відношення також лише коливається в останні дні без суттєвого руху угору чи вниз. Стосовно євро є певні новини від ЄЦБ. Вони стосуються зміни політики ЄЦБ (Див. в блоці новин).

Індекс долара США після певного відновлення дещо просів і знаходиться на відмітці нижче 94,0 – в районі 93,8 без значних рухів.

Рис.4 Рис. 4

Світові ринки акцій

На світових ринках акцій – теж певна стабілізація.

Видається, що до виборів в США, які пройдуть 3 листопада, значних рухів на фондових біржах США, як і на інших крупних світових біржах, не буде. Такі рухи  могли б вплинути на настрої виборців, а цього хочуть уникнути. Хіба що можливо, буде невелике просідання цін акцій через дуже високі поточні ціни акцій США. Однак, може бути і певний рух наверх, якщо демократична та республіканська партія в Конгресі домовляться про новий пакет стимулюючих заходів для відновлення економіки США, про що давно вже йде мова.

А от після виборів на фінансових ринках та ринках валют можливі сильні рухи, особливо у випадку, якщо результати претендентів на пост президента США будуть близькими і кінцевий результат доведеться очікувати.

Вчора  фондові індекси США після невеликого зниження дещо підросли, Рис. 5.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 0,8%, американський індекс Dow Jones додав на 1,2%, а фондовий індекс NASDAQ зріс на 0,7%.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 минулого дня втратив незначну 0,1%. Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM цієї середи додав 1,2%.

Сьогодні зранку по Києву ф’ючерси на фондові індекси США помітно підростають додаючи 0,9-1,0%. Індекс STOXX 600 зростає на 0,5%, а індекс MSCI EM піднімається на 0,4%.

Фондові індекси США  S&P 500, Dow Jones та NASDAQ. Графіки денних змін. Рис.5 Рис. 5

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Статистика по COVID-19 в Україні.

В Україні станом на ранок четверга зафіксовано нову рекордну кількість випадків захворювання на коронавірусну хворобу COVID-19 за добу - 4 069, при цьому видужали - 2 083, 64 раніше захворілих за добу померли, свідчать дані, оприлюднені на сайті Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу Ради національної безпеки і оборони.

Днем раніше, 30 вересня, був попередній максимальний показник захворювання на COVID-19 за добу - 4 027 осіб, і рекордна кількість видужалих за добу - - 2 110 осіб. 29 вересня було 3 627 нових випадків інфікування, 28 вересня повідомлялося про 2 671 хворого, 27 вересня - про 3 130.

Кількість інфікованих із початку пандемії становить на ранок четверга 213 028 осіб, померли з початку пандемії від COVID-19 4 193 людини, одужали 94 443.

На сьогодні в Україні на COVID-19 хворіє 114 392 людини, що на 1 922 більше, ніж днем раніше.

Коментар. Дуже погано. Другий день перевищення кількості нових випадків 4000. Може мати, крім іншого, негативні наслідки для економіки країни, дивись також ще ряд повідомлень нижче.

Кількість нових випадків захворюваності на коронавірус в Україні, до вчора включаючи і дані середи (за вівторок) Рис.6Рис. 6Кількість нових випадків смертей від коронавірусу в Україні, до вчора включаючи і дані середи (за вівторок) Рис.7Рис. 7

Фінанси

Глава ради Національного банку Богдан Данилишин заявив, що міжнародні резерви у вересні 2020 рок ускоротилися на 2,6 млрд доларів з 29,05 млрд. до 26,5 млрд станом на 29 вересня або ж на 9%. Про це він написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Коментар. Зменшення міжнародних резервів це негативно. Хоча у вересні для тих, хто уважено слідкує за цим питанням та питанням фінансової стабільності в Україні, повідомлення цілком очікуване, новина добре прогнозована. Це через планові значні погашення зовнішніх боргів держави у минулому місяці.

Саме тому питання співпраці з МВФ, іншими МФО, ЄС є дуже важливим. На сьогодні отримання хоча б одного траншу Міжнародного валютного фонду до кінця цього року бачиться проблемним. А інші кредитори очікують рішенню по траншу МВФ. Все це затримує дешеве боргове фінансування України. Для отримання траншу Фонду необхідні додаткові зусилля уряду, НБУ, Верховної Ради, про що не раз згадувалось в наших оглядах. В наших оглядах наголошувалось і на важливості співпраці з міжнародними фінансовими організаціями для забезпечення фінансової стабільності в Україні в найближчі роки, коли держава має велике боргове навантаження, в умовах економічного спаду через COVID-19 і, як наслідок великого дефіцит держбюджету.

Стосовно резервів очікуємо і офіційного повідомлення НБУ. Станом на ранок 9-10 по Києву 01.10.2020 зміни значення міжнародних резервів України у вересні 2020 року на сайті НБУ відображено не було. Богдан Данилишин пише пости для підвищення власної популярності і тому випередив Національний банк на день чи два. Хоча, імовірно, слід негативно оцінити зусилля по здобуттю особистої популярності паном Богданом за рахунок повідомлень, які входять до компетенції керівництва НБУ, в тому числі Голови Нацбанку та його заступників, чи прес-служби центрального банку, через важливість теми міжнародних резервів в цьому огляді ще до офіційної публікації НБУ і зміни даних на сайті центробанку наведена ця статистика.

Новини економіки

Посилення карантинних обмежень можуть повернути економіку до низхідної динаміки та сформувати W-подібну траєкторію показників ВВП, зазначено в огляді ВВП у другому кварталі 2020 року Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. При сценарії пом'якшення обмежень Міністерство очікує відновлення зростання економіки в четвертому кварталі цього року, свідчить огляд.

Коментар. Зрозуміло і негативно. Мається на увазі ще один спад ВВП України через кронавірус.

***

У 2-му кварталі 2020 року доходи населення зменшилися на 4,5% порівняно з 2-м кварталом 2019 року до 867,549 млрд гривень, видатки - на 6,9% до 865,630 млрд гривень, повідомила Державна служба статистики.

Загальне зменшення доходів відбулося за рахунок зменшення оплати праці - на 10,5%, а також від прибутку та змішаного доходу - на 7,3%.

***

У січні-серпні 2020 року обсяг виконаних будівельних робіт становив 97,824 млрд гривень. Індекс будівельної продукції порівняно із січнем-серпнем 2019 роком становив 97,2%. Про це йдеться в даних Державної служби статистики.

***

Керівництво Дніпровського металургійного комбінату (Кам'янське, Дніпропетровська область) ввело адаптивний карантин на підприємстві до 31 жовтня. Про це йдеться в повідомленні комбінату.

Новини емітентів акції, яких торгуються на місцевих українських фондових біржах

Skyrizon, дочірня компанія Beijing Xinwei Technology Group, і DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського 23 вересня подали оновлену спільну заявку в Антимонопольний комітет України (АМКУ) на придбання ПАТ "Мотор Січ", йдеться в повідомленні Xinwei на Шанхайській фондовій біржі в середу. "Існує невизначеність щодо того, чи може вона бути остаточно схвалена", - йдеться в документі.

Згідно з ним, АМКУ 20 серпня інформував компанії, що їх заявка від 4 серпня вимагала додаткових матеріалів, робота над якими була проведена, і зараз оновлена заявка знаходиться в комітеті.

За даними джерела інформагенції в уряді України, нині майже 75% акцій "Мотор Січ" вже належить групі китайських власників, і якась частина спірного пакета акцій є заставою за фінансуванням, наданим, зокрема, China Development Bank.

Коментар. США категорично заперечують проти цієї угоди і тиснуть на керівництво України. Проблемою для США є передача критичних технологій, яких бракує у Китаю для виробництва сучасних авіаційних двигунів. Це є доволі важливим елементом для збільшення потенціалу Китаю у сфері оборонних технологій. А також і можливостей у цивільному авіабудуванні. Незважаючи на певну технологічну відсталість «Мотор Січі» в порівнянні з самими сучасними технологіями авіабудування, це відставання зовсім не є критичним при будівництві вертолітних авіадвигунів. Також спільна роботи «Мотор Січі» і Китаю могла б бути дуже корисною для дуже швидкого просування Піднебесної на шляху до сучасних та ще більш складних технологій авіадвигунобудування для цивільних магістральних літаків.

Враховуючи таку абсолютно зрозуміло зацікавленість і стурбованість США, яку підтримують в цьому питанні і європейці, стратегічне значення цього питання для всіх зацікавлених сторін, перспектива швидкого вирішення проблеми придбання «Мотор Січі» китайськими інвесторами і співпраця з китайською стороною українського виробника наразі бачиться «туманною».

Новини галузей.

Міністерство енергетики закликає Верховну Раду оперативно розглянути законопроект про надання державних гарантій національної енергетичної компанії "Укренерго".

Зазначається, що за умови надання держгарантій державні компанії паливно-енергетичного комплексу (ПЕК), зокрема "Укренерго", зможуть залучити до 10 млрд гривень кредитних коштів у державних банків, у Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та інших міжнародних фінансових організацій на вигідних умовах.

Буславець нагадала, що відповідний законопроект (№ 3960) раніше вніс Кабінет Міністрів, однак депутати Верховної Ради його "провалили" і натомість не запропонували жодної ініціативи.

Документ було розроблено з метою врегулювання ситуації на ринку електроенергії, насамперед проведення розрахунків із виробниками електроенергії з поновлюваних джерел. "Укренерго", зокрема, планувала взяти кредитні кошти у МФО, щоб розрахуватися з боргами перед виробниками електроенергії з ВДЕ, а також знизити навантаження на споживачів шляхом меншого підвищення тарифу компанії на передачу електроенергії. За даними ДП "Гарантований покупець" на 15 вересня, заборгованість НЕК перед ДП із компенсацій зеленого тарифу становить 21,8 млрд грн.

У ЄБРР планувалося залучити EUR128 млн (3,8 млрд грн), а у Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) - EUR92 млн (2,8 млрд грн). Зокрема, кошти ЄІБ було зекономлено за результатами реалізації проектів будівництва ПЛ 750 кВ "РАЕС - Київська" і ПЛ 750 кВ "ЗАЕС - Каховська".

Світові фінансові та економічні новини.

Сенат США в середу прийняв законопроект про тимчасовий бюджет до 11 грудня всього за кілька годин до крайнього терміну, щоб запобігти закриттю уряду. Сенатори віддали 84 голоси "за", "проти" проголосували 10 осіб. Законопроект тепер буде направлений на підпис президенту США Дональду Трампу, який він повинен ухвалити до півночі, щоб запобігти шатдауну. Законопроект вживає заходів виконання федерального бюджету до 11 грудня, що дає партіям в конгресі і Білому дому зосередитися на виборах 3 листопада.

Коментар. Малоймовірний в поточній передвиборчій ситуації «шатдаун» негативно вплинув би на ринки акцій, і через це тимчасово збільшив би і ринкові дохідності українських єврооблігацій, ціни яких добре корелюють з фондовими індексами США по причині «передачі» чи «вирівнювання ризиків».

***

Європейський центральний банк (ЄЦБ) прагне привести свою стратегію інфляції у відповідність із політикою Федеральної резервної системи, ФРС, центробанку США. Президент ЄЦБ Крістін Лагард заявила у середу, що прагнення до інфляції в середньому 2% може посилити спроможність монетарної політики стабілізувати економіку, коли стикається з нижньою межею.

У серпні ФРС прийняла таргетування середньої інфляції - більш спокійний підхід до контролю інфляції. Згідно з новою стратегією, ФРС планує підтримувати ставки на низькому рівні протягом деякого часу після того, як інфляція зросте вище цільового рівня 2%. ЄЦБ зараз розглядає подібний шлях.

Коментар. Негативно позначиться на курсі євро в середньостроковій перспективі. Відповідно дещо посилить тиск на гривню в парі гривні долар і ослабить негативний тиск на гривню в парі гривня – євро. Однак, все ж стосовно євро існує багато інших чинників, які сприятимуть росту курсу єдиної валюти, як є і інші чинники для його тимчасового зниження.

***

Уряд Іспанії і влада автономного співтовариства Мадрид досягли домовленості про часткову ізоляцію всього міста і його передмість через ускладнення ситуації з поширенням коронавірусу COVID-19, повідомляють західні ЗМІ з посиланням на Міністерство охорони здоров'я країни.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Після відносно непоганого росту індексу Української біржі до вчорашнього дня і невеликої просадки вчора сьогодні на фоні від індикатору УБ зранку варто, скоріше,  очікувати незначного руху. Це може бути, як і невеликий ріст індикатору, так і певне його просідання, подібне до вчорашнього. Це думки. А як буде, життя покаже.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 1 октября 2020
Падение
1 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду