Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Неділя, 19.05.2024 02:08
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 24 апреля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1527,13-0,52%

Японія направила $471 мільйон до цільового фонду підтримки, відновлення та реформування України (URTF). Про це пише mind з посиланням на пресслужбу Світового банку.

Цей внесок є частиною зобов'язань у розмірі $5,5 млрд. Їх Японія взяла на себе в лютому.

Раніше Міністерство інфраструктури України  підписало грантову угоду з урядом Японії, за якою Україні буде виділено $400 млн на повоєнне відновлення.

***

Національний банк протягом тижня, з 17 по 21 квітня, продав на міжбанківському валютному ринку $560 млн проти $243 млн минулого тижня. При цьому регулятор нічого не купував. Про це свідчать дані НБУ.

***

Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини направили свої пропозиції до Європейської комісії для вирішення проблеми імпорту аграрної продукції з України, повідомило агентство PAP, посилаючись на відповідний лист до Єврокомісії.

"Ми вважаємо, що пропонований винятковий захист у вигляді дозволу імпорту тільки для транзиту до решти країн ЄС та решти світу має охоплювати ширший спектр продуктів, ніж пшениця, кукурудза, ріпак та насіння соняшнику. Ми пропонуємо розширити сферу застосування також на соняшникову олію, борошно, мед, цукор, м'які фрукти, яйця, м'ясо, молоко та молочні продукти", - йдеться в листі до Європейської комісії.

Крім того, Болгарія, Польща, Румунія, Словаччина та Угорщина просять продовжити дію цих заходів після закінчення режиму скасування митних тарифів на товари з України, що буде в червні 2023 року.

***


Рис. 1
 Рис.1

Рис. 2
Рис.2


Рис. 3
Рис.3


Рис. 4
Рис.4

***

Metinvest B.V. (Нідерланди), материнська компанія міжнародної вертикально інтегрованої гірничо-металургійної групи компаній, продовжує виконувати свої боргові зобов'язання, оголосивши сьогодні про фінальні виплати за зобов'язаннями з облігацій із терміном погашення у 2023 році у встановлений термін та в повному обсязі, незважаючи на суттєвий вплив війни в Україні на бізнес-групи.

За облігаціями компанія мала погасити $145 млн під 7,75% річних зі строком погашення у квітні 2023 року. Далі їй належить погасити EUR296 млн під 5,625% річних із погашенням у червні-2025, $494 млн під 8,5% річних із погашенням у квітні-2026, $332 млн під 7,65% річних із погашенням у жовтні-2027 та $500 7,75% річних із погашенням у жовтні-2029.

***

Металургійні підприємства України в березні поточного року збільшили виробництво сталі в 2,1 раза порівняно з аналогічним періодом 2022 року - до 527 тис. тонн із 251 тис. тонн.

У лютому-2023 було виплавлено 424 тис. тонн, у січні - 284 тис. тонн.

***

Президент ДП НАЕК "Енергоатом" Петро Котін і президент і виконавчий директор американської компанії Holtec International Кріс Сінгх уклали 21 квітня угоду про співробітництво в розгортанні малих модульних реакторів (ММР), що передбачає будівництво до 20 реакторів SMR-160, із реалізацією першого пілотного проєкту та виходу на мінімальну регульовану потужність реактора і підключення до мережі до березня 2029 року.

***

Композитний Індекс менеджерів закупівель США, який охоплює і виробничий сектор і сектор послуг агентства  S&P, S&P Global US Composite PMI, підвищився до 53,5 у квітні 2023 року порівняно з 52,3 у попередньому місяці, що свідчить про найшвидше зростання ділової активності за 12-місячний період, а саме з травня 2022 року.

Швидше зростання активності було широкомасштабним, причому зростання активності в сфері послуг досягло значних значень.

Ріст у виробничому секторі був помірним. Global Manufacturing PMI S&P у США зріс до 50,4 у квітні 2023 року з 49,2 у березні, перевершивши прогнози в 49,0, і вказує на перше розширення промислової діяльності за останні шість місяців. (Значення PMI в секторі більше за 50, значення яке розділяє зростання та зниження). Рівень виробництва у виробників помірно зріс у квітні, хоча й найшвидшими темпами з травня 2022 року завдяки збільшенню зайнятості та поновленню зростання нових замовлень.

Нові замовлення на американських підприємствах зросли найвищими темпами за 11 місяців, незважаючи на постійне зниження нових експортних замовлень, на тлі нових клієнтів, підвищення довіри клієнтів і успішні маркетингові стратегії. Крім того, зростання зайнятості було найшвидшим з липня минулого року.

Рис. 5
Рис.5

***

Композитний PMI HCOB (раніше S&P Global) для Єврозони зріс до 54,4 у квітні 2023 року, що є найвищим показником з травня минулого року та значно перевищує ринкові очікування у 53,7, згідно з попередньою оцінкою. Останні дані свідчать про те, що економіка блоку набрала подальшого імпульсу на початку другого кварталу 2023, чому сприяло найрізкіше зростання як нових замовлень, так і зайнятості за 11 місяців. Інфляційний тиск тим часом ще більше пом’якшився: інфляція витрат на виробництво впала до найнижчого рівня з лютого 2021 року, а середня інфляція цін впала до мінімуму за два роки. Оптимізм щодо майбутнього року знизився порівняно з 12-місячним максимумом лютого.

HCOB Flash (раніше S&P Global) у промисловості Єврозони PMI впав до 45,5 у квітні 2023 року з 47,3 у березні, що нижче прогнозованого значення 48,0. Дані вказують на найбільше скорочення у виробничому секторі з травня 2020 року, оскільки кількість нових замовлень скоротилася найбільше за чотири місяці, кількість замовлень скоротилася, а зростання зайнятості сповільнилося до найнижчого рівня за останні 27 місяців.



Рис. 6 Рис.6
Настроение рынка на 24 апреля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Щотижневий огляд фондового ринку
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду