Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 04.05.2024 07:54
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 17 июля 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1574,25+0,19%

У січні-червні 2023 року Міністерство фінансів України залучило до державного бюджету 195,6 млрд гривень, 1 964 млн доларів і 641 млн євро за рахунок розміщення облігацій внутрішньої державної позики.

Про це свідчать дані Національного банку.

Середньозважена дохідність цінних паперів у гривні становила 19,1% річних, у доларах – 4,7% річних, у євро – 3,1% річних.

***

Українці придбали військові облігації в Дії на 1,5+ мільярда гривень. Про це в телеграм-каналі повідомила пресслужба «Дії».

Як зазначили у пресслужбі, кожна куплена облігація підтримує економіку, допомагає армії та приносить вкладнику прибуток.

У застосунку «Дія» стати інвестором можна буквально за кілька кліків.

Для цього зайдіть у «Дію» → натисніть Військові облігації на головному екрані → виберіть облігації, їх кількість та партнера → оплатіть. Це все. Унікальна картка міста з’явиться серед цифрових документів.

***

На біржах Німеччини в останні дні відбувся значний ріст цін українських єврооблігацій – облігацій зовнішньої позики України (ОЗДП) до їх нових, більш ніж річних максимумів.

***

Палата представників Конгресу США проголосувала за свій проєкт закону про національну оборону на 2024 фінансовий рік (NDAA) на суму $886 млрд, повідомляє The Hill.

Зазначається, що п'ять поправок, які вимагали скоротити чи взагалі припинити допомогу Україні, не набрали голосів. Зокрема, відхилили поправку республіканки Марджорі Тейлор Грін, яка вимагала забрати $300 мільйонів для України з оборонного бюджету. Провалилася і поправка республіканця Метта Гейтса, який вимагав скасувати всю допомогу Україні у сфері безпеки.

***

Обсяги постачання зброї в Україну за рахунок Німеччини з початку російського вторгнення і до 2027 року становитимуть приблизно 17 мільярдів євро, повідомив канцлер країни Олаф Шольц.

11 липня Німеччина підтвердила передачу Україні нового пакету допомоги вартістю близько 600 млн. євро. За даними Міністерства оборони, Київ отримає дві пускові установки для системи протиповітряної оборони Patriot, 40 бойових машин піхоти Marder, 25 танків Leopard 1 та одну систему безпілотних літальних апаратів Luna.

***

Республіка Корея цьогоріч збільшить допомогу Україні до $150 млн. Про це заявив президент Південної Кореї Юн Сок Йоль, пише «Укрінформ».

Уряд Республіки Корея минулого року виділив $100 млн на підтримку України.

Чистий продаж доларів Національним банком України (НБУ) на другому тижні липня знизився до $400,7 млн із $471,9 млн у перший і $520,4 млн в останній тиждень червня.

Рис.1

***

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що уряд впорався із завданням фінансування всіх ключових видатків бюджету в перші шість місяців 2023 року.

"Ми бачимо і чітко розуміємо, як пройдемо цей рік з точки зору фінансування дефіциту бюджету. Це дає змогу нам забезпечити макроекономічну та макрофінансову стійкість нашої держави... ", - сказав Шмигаль на засіданні уряду в п'ятницю.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що в місцевих бюджетах достатньо коштів, щоб підтримувати власні комунальні підприємства й не підвищувати зараз тарифи.

Нафтогаз пообіцяв не підвищувати тарифи на газ для населення найближчої зими. Про це повідомляє пресслужба компанії. Його ціна й надалі складатиме 7,96 грн за куб. м (з ПДВ), йдеться у повідомленні.

Потребам швидкого відновлення України, яке оцінюють у $14,1 млрд у 2023 році, наразі відповідають лише $3,87 млрд фінансових зобов'язань партнерів на відновлення країни, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

Кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні у зв'язку з повномасштабною війною Росії постійно збільшується і станом на 14 червня 2023 р. становить приблизно 5,1 млн осіб, при цьому 80% із них зазначають, що фінансова допомога - одна з ключових потреб для них.

Про це свідчать дані 13 раунду дослідження населення України, проведеного Міжнародною організацією з міграції (МОМ) у період із 11 травня до 14 червня 2023 року, підсумки якого розміщено на сайті організації.

Подвоєння підтримки постраждалій від війни Україні є «єдиним найкращим» способом допомогти світовій економіці. Про це заявила міністр фінансів США Джанет Єллен, виступаючи в кулуарах саміту міністрів фінансів G20 в Індії, передає «Європейська правда» з посиланням на AFP.

***

У січні-травні 2023 від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами погіршилося на $7 971,8 млн до $8 975,3 млн.

Експорт товарів у січні-травні 2023 року становив 16 447,8 млн доларів, при цьому він зменшився на 15,6% порівняно з січнем-травнем 2022 року.

Імпорт товарів у січні-травні 2023 року становив 25 423,1 млн доларів, збільшившись на 24,1%.

***

У червні 2023 року зафіксовано падіння усіх складових індикатора споживчих настроїв українців — від особистого матеріального становища до стану економіки країни, від оцінок поточної ситуації до очікувань на майбутнє. Про це повідомляє дослідницька агенція Info Sapiens. Хоча, варто зазначити, що падіння відбулось від максимумів за тривалий період.

За даними дослідження Info Sapiens «Споживчі настрої в Україні» у червні 2023 року Індекс споживчих настроїв українців зменшився на 9,5 пунктів та становить 82,5 п.

У червні показник індексу очікуваної динаміки безробіття зріс на 9,1 п. та складає 129,9 п.

Індекс інфляційних очікувань зріс на 8,3 п. та складає 182,3 п.

Очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих 3 місяців погіршилися: індекс девальваційних очікувань зріс на 6,7 п. та складає 138,6 п.



Рис.2

Рис.3


***

Частка держави в банківській системі України вже дуже велика, проти її збільшення виступає Міжнародний валютний фонд, заявив заступник міністра економіки Сергій Соболєв на презентації проєкту Transparency International Ukraine та "Української правди" - онлайн-платформи "Як конфіскувати російські активи в Україні?" цього тижня в Києві.

***

Обсяг коштів, розміщених фізичними особами на рахунках у банках у гривні та іноземній валюті, за оперативними даними, у червні зріс на 2,6% до 963,8 млрд гривень.

Про це свідчать дані Національного банку.

З початку поточного року вклади населення в банках зросли на 4% із 926,5 млрд гривень.

Гривневі вклади населення у банках у червні зросли на 4,5% до 634,7 млрд гривень.

При цьому обсяг валютних депозитів населення у гривневому еквіваленті у звітному місяці скоротився на 1% до 329,1 млрд гривень.

***

"Згідно з оновленими прогнозами USDA, в 2023/2024 м.р. показники України щодо виробництва пшениці залишаються без змін: виробництво – 17,5 млн тонн, експорт – 10,5 млн тонн. Щодо кукурудзи, то тут очікується збільшення на 0,5 млн тонн для кожного показника. Таким чином прогнозоване виробництво кукурудзи становитиме 25,0 млн тонн, експорт – 19,5 млн тонн", - йдеться в повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

***

Україна налаштована вже цього року повернути в експлуатацію до 35% земель сільгосппризначення з 470 тис. га, визначених для першочергового розмінування, повідомила перша віцепрем'єр-міністерка - міністерка економіки України Юлія Свириденко.

***

Сільськогосподарські підприємства станом на 14 липня зібрали 2,157 млн тонн ранніх зернових та зернобобових культур із площі 643,8 тис. га при врожайності 33,5 ц/га.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

***

Компанія "ДТЕК Енерго" подала заявки до державних банків і розраховує отримати приблизно 5 млрд грн за аналогом урядової програми пільгового кредитування "5-7-9%" для відновлення ТЕЦ і ТЕС після обстрілів РФ, повідомив генеральний директор компанії Ільдар Салєєв.

Міністерство економіки і торгівлі розробило проєкт постанови Кабінету Міністрів "Про внесення змін до додатку до постанови Кабінету міністрів України від 30 жовтня 2008 року №957", згідно з яким передбачається підвищення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на деякі види алкогольних напоїв, зокрема роздрібні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби підвищити на 13%, віскі, ром і джин - на 25%, коньяк (бренді) - на 11-12%.

Планується підвищити роздрібні ціни на виноробну продукцію, зокрема на звичайні (неігристі) вина – на 62%; на сидр і перрі, вина, вермути та інші зброджені напої, фактична міцність яких вища за 1,2% об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22% об’ємних одиниць етилового спирту – на 61-71%, на вина ігристі та газовані винні напої - на 28%.

Гірничо-металургійний комбінат "Арселор Міттал Кривий Ріг" завершив будівництво нового трубопроводу з річки Інгулець для водопостачання міста Кривий Ріг та повного покриття своїх виробничих потреб.

Уолл-Стріт готується до похмурого сезону квартальної звітності за другий квартал 2023 з меншими корпоративними прибутками. За даними FactSet, аналітики прогнозують зниження доходів S&P 500 більш ніж на 7% порівняно з минулим роком. Реалістично, можно говорити про 5-5,5% зниження.

В п’ятницю увагу інвесторів також привернули квартальні фінансові результати перших крупних корпорацій, які відзвітували - великих американських банків, таких як JPMorgan, Wells Fargo та Citigroup. Перші два повідомили про значний стрибок чистого процентного доходу через вищі процентні ставки, в той час, як Citigroup звітував про зниження прибутку.

Тим часом керівники JPMorgan та Wells Fargo зазначили, що економіка США продовжує залишатися стійкою, але майбутня невизначеність зберігається.

За даними Національного бюро статистики Китаю, ВВП країни збільшився на 6,3% у другому кварталі 2023 року, порівняно зі зростанням на 4,5% у січні-березні. Проте темпи зростання виявилися значно нижчими за прогнозовані економістами 7,3%.

Економіка Китаю зростала гірше за очікування у другому кварталі через зниження внутрішнього і зовнішнього попиту. Ефект низької бази після пандемії COVID-19 слабшає, а китайські політики мають стимули для підтримки економічної активності в країні, зауважує Reuters.

Крім цього, рівень безробіття серед китайської молоді у червні становив 21,3%, що є новим рекордним значенням.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 17 июля 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Щотижневий огляд фондового ринку
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду