Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 23:04
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 27 февраля 2012

Коментар по акціях АТ «Райффайзен Банк Аваль»

КІНТО
Рекомендация: BAVL, Райффайзен Банк Аваль, аздержать

Акції Райффайзен Банку Аваль з початку року майже не змінилися у ціні, незважаючи на досить потужне ралі на зарубіжних ринках, у тому числі і в акціях фінансового сектору. На заваді стало суттєве погіршення ліквідності на нашому ринку, інвестиційна непривабливість України в очах іноземних, зокрема, портфельних інвесторів, відсутність вільних грошей у системі. Відтак, достатнього попиту на широкий спектр українських акцій не було; лише окремі позиції користувалися популярністю у інвесторів.

Райффайзен Банк Аваль продемонстрував досить очікувані результати у 4 кв. 2011 року, показавши 6,5 млн. грн. чистого прибутку (31 млн. грн. за 2011 рік), в котре спрямовуючи більшу частину операційного прибутку у резерви. Водночас вперше з моменту кризи банк скоротив абсолютний обсяг резервів під кредитні втрати (13,6 млрд. грн. до 12,3 млрд. грн.), що свідчить про списання з балансу частини безнадійної заборгованості. Нагадаємо, що наприкінці минулого року Державна податкова служба внесла роз’яснення до порядку списання безнадійних кредитів, згідно якого банкам дозволили списувати таку заборгованість без сплати податку на додатковий дохід. Це нововведення повинно стимулювати розчищення банківських балансів у 2012 році.

В результаті списання кредитів, Аваль знизив кредитний портфель одразу на 5% кв/кв, а активи – на 3% кв/кв. Вивільнені кошти дозволили знизити зовнішній борг банку перед материнською структурою та справитися з невеликим відтоком депозитів, який власне і спостерігався у 4 кв. по всій банківській системі.

В той же час, серед негативних тенденцій слід відмітити при-скорення зростання адміністративних витрат банку поряд з уповільненням росту доходів. Якщо Аваль не контролюватиме витрати, то у майбутньому, коли активи продовжать зменшу-ватися, операційна маржа банку почне швидко стискатися. Так, останні 2 роки операційний прибуток Авалю приблизно становив 5% від активів (доходи банку за вирахуванням адміністративних витрат до витрат резервування). Така стабільність приховувала зростання як доходів, так і витрат банку. У 2011 році доходи банку складали 11,3% від активів, а витрати – 6,1%. Обидва показники були на максимумах за останні 5-7 років. На перспективу важливо обґрунтувати збереження високих доходів банку як % від активів, тоді як витрати мають шанс залишитися на цьому ж рівні. Тому, ймовірність поступового зниження операційної прибутковості є доволі великою, а це дещо погіршуватиме якість фінансів банку. Разом з тим, слід вра-ховувати, що і відрахування в резерви будуть скорочуватися.
У підсумку Аваль все одно показуватиме чистий прибуток, однак його зростання у наступних 2-3 роки буде обмеженим. Знижуватиметься й потенційна рентабельність капіталу – найважливіший показник для банку.

Втім, порівняно з нинішніми майже нульовими прибутками, вихід банку на результат хоча б у 1200-1500 млн. грн. у 2012 році виглядає суттєвим покращенням. Відповідно, ми очікуємо зростання від акцій Авалю в середньостроковій перспективі (3-6 місяців), хоча низька ліквідність на ринку вносить значну невизначеність у цей прогноз. Непередбачувані обставини, як то корекція на зовнішніх ринках, в умовах слабкості ринку може призвести до падіння акцій, та до більш затяжного повернення до своїх справедливих рівнів.


Другие рекомендации по инструменту
4 сентября 2020
Федоров Михаил, аналитик ИГ Универ
29 мая 2019
Аналітики ТОВ «Фрідом Фінанс Україна»
8 ноября 2013
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду