Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 14:51
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 6 июля 2012

Коментар по акціях АТ «Райффайзен Банк Аваль»

КІНТО
Рекомендация: BAVL, Райффайзен Банк Аваль, аздержать

Акції Райффайзен Банку Аваль (РБА) більшу частину червня торгувалися нижче номінальної вартості у 0,10 грн., що востаннє спостерігалося на піку кризи у лютому-березні 2009 року. Тоді акція просіла до 0,056 грн., однак вже через 2-3 місяці відскочила вище 0,20 грн. Тож ті інвестори, які не побоялися купити по 0,10 грн. та перечекати тимчасові збитки на падінні до 0,056 грн., отримали швидкий спекулятивний виграш у 150%. Чи час купувати зараз, з огляду на минулий досвід?

Безперечно, нинішня макроекономічна ситуація та й фінанси самого РБА виглядають значно краще, ніж на початку 2009 року, коли падіння економіки, зростання проблемної заборгованості, формування величезних 10-мільярдних резервів під кредитні втрати, делеверідж та отримання збитків були ще попереду. Зараз навіть за песимістичними сценаріями криза подібна до 2009 року не очікується.

Водночас, сьогодні є інші проблеми. По-перше, девальвація гривні. У 2009 році вона була вже у минулому, тоді як зараз існує невизначеність щодо її розмірів та часу. По-друге, у 2009 році підтримка з боку материнської структури для РБА виглядала міцніше, ніж зараз. Через боргову кризу у Європі, європейські банки самі мають чималі проблеми з фондуванням, тому очікувати серйозної допомоги дочірнім банкам не варто. Інша справа, що зараз РБА не потребує такої підтримки як у 2009 році, оскільки борг перед материнською структурою у 1кв2012 вдвічі менший, ніж на початку 2009 року. Однак у разі погіршення кризи євро, іноземні банки можуть прискорити вивід капіталів з України, що обмежить ліквідність банківської системи. По-третє, жорстка монетарна політика НБУ, спрямована на стримування гривневої маси, призвела до стресу на міжбанківському ринку та зростанню вартості кредитних ресурсів. По-четверте, ліквідність ринку акцій і банків зокрема сильно впала після виходу іноземних інвесторів з України у 2011 році та прийняття закону, який забороняє інвестиційним фондам інвестувати у акції фінустанов. Загалом, фондовий ринок України суттєво помілішав. Це системний фактор, який не можна не враховувати при оцінці потенціалів зростання усіх акцій.

Що справді необхідно для росту акцій, так це каталізатор, який виведе з коматозного стану увесь ринок. У 2009 році ним стали нові та неочікувані на той час заходи центральних банків, і зокрема ФРС, по викупу активів, широким програмам підтримки та рекапіталізації банків, фіскальний стимул у Китаї. Коли світові ринки розвернулися, дешевизна українського ринку одразу далася в знаки та також спровокувала ралі. Нажаль, поки що схожого за потужністю каталізатора на горизонті у 3-6 місяців не видно.
У підсумку, РБА, ймовірніше за все, продовжить коливатися у вузькому діапазоні навколо позначки 0,10 грн., більшою мірою повторюючи динаміку усього ринку. Ми рекомендуємо тримати акції РБА.



Другие рекомендации по инструменту
4 сентября 2020
Федоров Михаил, аналитик ИГ Универ
29 мая 2019
Аналітики ТОВ «Фрідом Фінанс Україна»
8 ноября 2013
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду