Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 08:45
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 18 мая 2012

Коментар по акціях АТ «Райффайзен Банк Аваль»

КІНТО
Рекомендация: BAVL, Райффайзен Банк Аваль, аздержать

Після досить стабільного квітня, ціна акції Райффайзен Банку Аваль (РБА) обвалилася на 17,5% у травні. Падіння не стало наслідком якихось пов’язаних із компанією факторів, оскільки ринок у цей час знизився на 20%. Акції РБА просто йшли слідом за ринком, навіть дещо відстаючи від нього на падінні.

Результати РБА за 1кв2012 не стали несподіваними, оскільки банк у черговий раз показав фактично нульовий прибуток. Формально, фінансовий результат склав 11 млн. грн., на 9 млн. грн. більше, ніж у 1кв2011. Разом з тим, слід відзначити деякі тенденції у фінансах банку.

1. РБА почав активно списувати безнадійні кредити з балансу за рахунок резервів. Про це свідчить скорочення валового кредитного портфелю та резервів при додатній величині витрат на резервування. За  оцінками у 1 кв. РБА списав близько 2850 млн. грн. безнадійної заборгованості, тоді як за весь 2011 рік списання становили 2286 млн. грн. У результаті списання відношення резервів до кредитного портфелю знизилося до 25,7% – на 4,5 в.п. нижче, ніж пікові 30,2% у 3кв2011. У майбутньому списання поганих кредитів дозволить банку вивільнити частину резервів і покращити співвідношення регулятивного капіталу до активів (зараз норматив Н2 складає 16,5%). Більш важливим є те, що списання активів може сигналізувати про початок поступового зниження банком резервування під погані борги, показуючи більші прибутки. Однак, за підсумками 1 кварталу, поки що це лише припущення.

2. Цікаво, що, не дивлячись на скорочення активів банку на 7,5% р/р, доходи зросли на 5% р/р. Це стало можливим за рахунок зростання процентної маржі з 7,8% від активів у 1кв2011 до 8,7% від активів у 1кв2012. Така процентна маржа означає, що банк дешево залучає кошти вкладників і дорого їх розміщує. Цей рівень маржі є дуже високим і навряд чи стійким у довгостроковій перспективі.

3. Депозитна база банку майже не змінилася протягом 1 кв. у порівнянні з минулим роком, в той час як РБА активно скорочував залежність від зовнішнього фінансування. Так, недепозитні фінансові зобов’язання знизилися на 1 млрд. грн. кв/кв та на
4 млрд. грн. р/р. Основна частина цих зобов’язань – борг перед материнською структурою (12,3 млрд. грн. на кінець 2011 року, або 75% від недепозитних коштів). Середні процентні виплати у 2011 році за материнським боргом склали 5,8%, або 834 млн. грн. (37% загальних процентних витрат банку). Таким чином, з однієї сторони, зниження материнських коштів сигналізує про продовження делеверіджингу в банку, а з іншої – про зростання вартості фінансування в майбутньому (оскільки материнські гроші – дешевий ресурс).

З точки зору оцінки, акції РБА торгуються з мультиплікатором 0,5 P/B, порівняно з 1,1 по аналогам. На перший погляд, це передбачає щонайменш 100-відсотковий потенціал зростання, однак більш детальне вивчення вказує на те, що дисконт є справедливим з огляду на відсутність прибутковості. У аналогів середній ROE становить 15%. Таким чином, реалізація потенціалу можлива лише тоді, коли РБА почне показувати зростання прибутковості. Досягнення ж рівня ROE у 15%, згідно наших консервативних прогнозів, можливе лише у 2014 році. Відповідно, наша рекомендація «тримати» залишається в силі.


Другие рекомендации по инструменту
4 сентября 2020
Федоров Михаил, аналитик ИГ Универ
29 мая 2019
Аналітики ТОВ «Фрідом Фінанс Україна»
8 ноября 2013
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду