Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 16.04.2024 14:07
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 28 марта 2012

Коментар по акціях "Харцизький трубний завод"

КІНТО
Рекомендация: HRTR, Харцизький трубний завод, азпокупать

З моменту останнього коментаря (10 лютого) акції Харцизького трубного заводу продовжують виконувати свою захисну роль на фондовому ринку. За цей період ціна акцій емітенту зросла на 5,1%, а індекс УБ втратив 5,7% вартості. З початку 2012 року доходність по цих акціях складає практично 30%, а по ринку – -4,5%. Акції іншого заводу галузі, що торгуються на ринку заявок УБ – Новомосковського трубного заводу, навпаки знизились на 30%. Акції ж Нижньодніпровського трубопрокатного заводу стали практично неліквідними після переходу їх з ринку заявок на ринок котирувань.

На наш погляд, більшість гравців ринку очікує від емітента продовження виплати дивідендів і за результатами 2011 року. Харцизький трубний завод у 2011 році отримав чистий прибуток у розмірі 788 млн. грн. (в 4,2 рази більше, ніж у 2010 р.). Чистий прибуток заводу у четвертому кварталі склав 189 млн. грн., що вдвічі більше, ніж у четвертому кварталі 2010-го і на 40% менше, ніж у третьому кварталі цього року. Чистий прибуток у розмірі 189 млн. грн. виглядає нормальним на фоні обсягів виробництва. Якщо порахувати чистий прибуток/виробництво по кварталах 2011-го року, матимемо $87, $78, $276 та $129 на тонну (середнє значення цього показника в період з 2006 р. по 2011 р. складає $162). Якщо чистий прибуток буде направлено на виплату дивідендів, вони складуть 0,27 грн. на акцію (23% – доходність по сьогоднішній ціні акцій).

Традиційно для останнього року Харцизький трубний завод показав високе завантаження і в лютому 2012-го – 70,9 тис. тонн. труб великого діаметру, тож за перші два місяці поточного року обсяг виробництва трубної продукції зріс на 30% порівняно
з аналогічним періодом минулого року.

Л. Ксаверчук, генеральний директор «Укртрубпром», очікує, що в 2012 році загальний обсяг виробництва сталевих труб в Україні буде не менший, ніж у 2011 році. Наразі і в Росії, і в цілому у світі продовжується реалізація низки проектів з будівництва великих нафто- та газопроводів, тому завод може і в подальшому розраховувати на нові контракти, зокрема контракти з Росією, Туркменістаном, Казахстаном. Це підтвердила і остання зустріч президентів України та Туркменістану, на якій основну увагу було відведено питанню подальшої поставки українського обладнання та труб для газопроводу «Малай – Багтиярлик». Цей газопровід є частиною газотранспортного проекту «Середня Азія – Китай».
В ході зустрічі в клубі Кабміну А. Чебаненко (директор енергетичних програм Метінвесту) зазначив, що на 15.03.2012 р. вже поставлено 95 тис. тонн труб великого діаметру, а до травня буде виконано увесь контракт – 150 тис. тонн. Окрім того,
В. Янукович назвав цікавим для України і проект будівництва газопроводу «Туркменістан – Афганістан – Пакистан – Індія», тож питання майбутніх контрактів для Харцизького ТЗ вирішується на рівні влади, що свідчить і про агресивну політику Метінвесту в отриманні замовлень для свого заводу, і про високу ймовірність подальшого хорошого завантаження потужностей Харцизьку.
У вересні 2011 року Метінвест виграв конкурс на участь у другій нитці трубопроводу. На сьогодні мова йде про поставку 300 тис. тонн труб великого діаметру, але остаточно питання буде вирішено до кінця березня на рівні урядів.

Враховуючи всі вищеперераховані позитивні чинники, ми зберігаємо свою рекомендацію по акціях Харцизького трубного заводу.


Другие рекомендации по инструменту


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду