Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 04:01
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Среда, 29 мая 2019

Райффайзен Банк Аваль платить і тішить інвесторів

Аналітики ТОВ «Фрідом Фінанс Україна»
Рекомендация: BAVL, Райффайзен Банк Аваль, азпокупать

Левова частка людей в Україні вважають, що вкладення й інвестування в Україну, а точніше в українські активи, — це занадто ризикована й невдячна на сьогодні справа. У чомусь вони, мабуть, мають рацію, а в чомусь ні. Навіть за останні декілька років в Україні є історії успішного інвестування на фінансовому ринку. Навіть більше — мова йде про такі історії, реалізація яких була доступна всім людям.

Особа, яка у 2015 році попри всі страхи, пов'язані з війною, нестабільною економікою та невизначеними майбутніми перспективами в Україні, вирішила придбати акції Райффайзен Банку Аваль, зараз отримала майже 500% прибутку.

Як можна побачити на графіку нижче, у 2015 році акції банку можна було купити за 8–10 копійок. Сьогодні на біржі PFTS їх продають за 35 копійок. У додаток до цього банк впродовж 2016–2018 років направив на виплату дивідендів приблизно 18,5 копійок на одну акцію.

  • 2016 рік — на дивіденди направлено 3,62 млрд грн (5,9 копійки на акцію), чистий дохід банку склав 3,82 млрд грн;

  • 2017 рік — на дивіденди направлено 4,24 млрд грн (6,9 копійки за акцію), чистий дохід банку склав 4,47 млрд грн;

  • 2018 рік — на дивіденди направлено 3,56 млрд грн (5,7 копійки за акцію), чистий дохід банку склав 5,08 млрд грн.

Сумарно виходить, що вартість однієї акції банку з урахуванням дивідендів виросла до 53,5 копійок, що у п'ять разів перевищує показник 2015 року.



Курс долара з того часу залишився практично незмінним: 26–28 гривень за один долар США. Тобто інвестор отримав 500% доходу як у гривнях, так і в доларах.

Звичайно, така інвестиція «заднім числом» була напрочуд ризикованою. Але формула ризику та прибутковості у світі фінансів якраз і є однією з найважливіших. Чим вищий ризик, тим більшою прибутковістю він має перекриватися. І, оцінюючи ситуацію у 2019 році, 500% прибутку від інвестицій в акції Райффайзен Банку Аваль повністю виправдали всі ризики.

Навіть більше, розмір виплат за дивідендами у 1,8 раза перевищив обсяг інвестиції за цінами 2015 року, і ці гроші уже в кишенях інвесторів у вигляді готівкових коштів.

Акції німецької компанії Rheinmetall, як, власне, і право власності на ці акції, пережили дві світові війни. Заснована у 1889 році компанія продовжує працювати сьогодні. Це слугує хорошою ілюстрацією того, наскільки надійними можуть бути інвестиції в акції компанії. Компанії та акціонери, які мають право власності на акції, стикалися зі значно суттєвішими проблемами, ніж ті, які сьогодні переживає Україна.

Право власності на акції залежить не від фінансової інфраструктури країни, а власне від роботи компанії. Багато компаній в Україні переживуть важкі часи й продовжать свою роботу. Саме тому успішні історії з інвестиціями в українські акції повторяться навіть не один десяток разів.  Фінансова інфраструктура країни з населенням 40 мільйонів з часом, безумовно, відновить своє повноцінне функціонування, надаючи інвесторам можливість вільно купувати й продавати свої акції. Але такої «премії» за ризик, як зараз, у майбутньому вже не буде.

Саме страх інвесторів, слабка фінансова інфраструктура й складність процедури купівлі акцій відштовхують людей інвестувати в українські акції. Але слід розуміти, що ці складнощі будуть винагороджені високим рівнем прибутку в майбутньому.

ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» 


Другие рекомендации по инструменту
4 сентября 2020
Федоров Михаил, аналитик ИГ Универ
8 ноября 2013
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду