Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 02:26
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Суббота, 28 апреля 2012

Коментар по акціях ВАТ «Укртелеком»

КІНТО
Рекомендация: UTLM, Укртелеком, аздержать

З моменту останнього огляду (27.03), акції Укртелекому знизилися в ціні на 3,8%, в той час як індекс Української біржі, коливаючись протягом цього місяця у дуже вузькому діапазоні (+/- 2%), майже не змінив свого значення. У свою чергу, волатильність паперів компанії також була дуже низькою і лише в останні три торгові сесії (25-27 квітня) ми могли спостерігати падіння акцій Укртелекому на 4,5%, відскок на 3,8% і подальшу корекцію ще на 3,4%. Можливо, таким чином ринок намагався «зреагувати» на опубліковану звітність підприємства за 1 квартал 2012 року, проте за відсутності більш-менш пристойних обсягів торгів така гіпотеза навряд чи може бути підтверджена. Задля статистики згадаємо, що місячний торговий об’єм в акціях Укртелекому склав лише 1,4 млн. грн., а це відповідає останньому місцю у своєрідному топ-15 ліквідних компаній на ринку заявок УБ.

Декількома днями раніше Укртелеком опублікував квартальну фінансову звітність за МСФО. Чистий дохід склав 1 641,6 млн. грн.
(-3,9% кв/кв, якщо порівнювати з даними П(С)БО), валовий прибуток зріс на 25,8% кв/кв і склав 385,7 млн. грн. (за рахунок зміни методики нарахування амортизації, Укртелеком зменшив квартальні відрахування майже на третину – 105 млн. грн., що і відобразилося на поточних фінансових показниках), а чистий прибуток становив «символічні» 5,4 млн. грн. (-92,6% кв/кв). Негативна квартальна тенденція також зафіксована в усіх основних напрямах діяльності Укртелекому: міжміський та міжнародний зв'язок (-0,7% кв/кв), міський та сільський зв'язок (по -1,2% кв/кв кожний напрям), послуги Інтернет (-0,5% кв/кв); в той же час у вимірах рік до року ми маємо суттєвіше скорочення доходів від міжміського та міжнародного зв’язку (-3,9% р/р), дуже незначне зростання надходжень від напряму Інтернет (+2,1% р/р), ріст доходів від міського (+8,1% р/р) та сільського зв’язку (+25,8% р/р). Очевидно, що зростання доходів від міських телефонних розмов було надто повільним при ініційованому зростанні тарифів на
~35%, тому можна зробити висновок, що заплановане підвищення оплати стаціонарного зв’язку ще на 10% ніяким чином не відобразиться на фінансах Укртелекому.

Загалом, річну та квартальну звітність підприємства не можна трактувати як позитивну. За умов жорсткої конкуренції та відносно низької динаміки на ринку ШСД-Інтернет, Укртелеком не має відчутного драйверу росту. Проте менеджмент Укртелекому продовжує працювати над оптимізацією витрат підприємства, поступово скорочуючи кількість працюючих у компанії. Так, ще рік тому в компанії працювало 71,9 тис. працівників, тоді як на сьогодні їх число становить 63,3 тис. чол. (-12,0%). Хоча за рік витрати на оплату праці знизилися лише на 6,0%, але приведення розміру штату працюючих до міжнародних стандартів – це вдалий крок, який дасть свої результати у більш віддаленому майбутньому. Враховуючи дані фактори, ми схиляємося до збереження нашої рекомендації тримати акції Укртелекому.



Другие рекомендации по инструменту
17 февраля 2012
ИФК "АРТ КАПИТАЛ", Андрей Патиота
31 января 2012
Аналитический департамент SORTIS
Коммерсант, № 12 от 31.01.2012
24 января 2012
"АРТ КАПИТАЛ", Андрей Патиота


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду