Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 23:36
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналитика и новости рынка

Пятница, 4 мая 2012

Коментар по акціях «Укрсоцбанку»

КІНТО
Рекомендация: USCB, Укрсоцбанк, азпродавать

Після затвердження на нещодавніх зборах акціонерів параметрів додаткової емісії на суму 1250 млн. грн. акції Укрсоцбанку залишилися у вузькому діапазоні 0,2050-0,2150 грн. Нагадаємо, що викуп акцій у акціонерів, які проголосували проти емісії, як і, власне, саме розміщення акцій, відбуватиметься по 0,22 грн. Відповідно, ця ціна є певним орієнтиром для ринку на найближчі тижні, поки не пройде викуп акцій (він завершиться  20 травня).

Водночас, варто виділити декілька факторів, які впливатимуть на курс акцій у середньостроковій перспективі:

1) внаслідок додаткової емісії відбудеться суттєве зниження фрі-флоату Укрсоцбанку. Показник може впасти більше, ніж удвічі – з 4,5% до 2,2%. Це знизить ліквідність однієї з популярних блакитних фішок, що може спровокувати підвищення премій за ризик для акції;

2) фінансові показники банку, згідно з національними стандартами, навряд чи поліпшуватимуться цього року. У звіті аудитора за результатами 2011 року було відмічено, що існує певна сума недеформованих резервів банку за методологією НБУ, яка, за словами Б. Тимонькина, складає 1,8 млрд. грн. Це означає, що банк і надалі резервуватиме весь операційний прибуток, щоб покрити вказаний розрив. Власне, звітність банку за 1 кв. це підтверджує: банк направив 483 млн. грн. у резерви, показавши чистий прибуток на рівні 2,8 млн. грн.;

3) сама допемісія на 1,2 млрд. грн. носить скоріше технічний характер, оскільки банк не потребує додаткового капіталу, враховуючи обмеженість напрямків кредитування. Натомість Укрсоцбанк хоче замістити акціонерним капіталом субординований борг у еквівалентній сумі, а також отримати гривневий ресурс замість валютного. І хоча обсяг пасивів та активів банку не зміниться внаслідок емісії, зросте власний капітал (до 19% активів), і як наслідок впаде його довгострокова рентабельність (за нашими оцінками, банк навряд чи покаже ROE вищий за 15% раніше 2016 року). Як правило, нижча ефективність капіталу означає нижчу його ціну. Відповідно, справедливий (або цільовий) показник P/B для Укрсоцбанку повинен бути нижчим порівняно з аналогами, які використовують капітал більш ефективно (наприклад у Аваля частка капіталу в активах складає 12,6%).
За нашими підрахунками на найближчі 3-4 роки, справедливий P/B при нинішньому ставленні інвесторів до ризику варіюватиметься в межах 0,6-0,7 для Укрсоцбанку. Зараз мультиплікатор становить 0,5.

Таким чином, ми оцінюємо коротко- та середньострокові шанси акцій Укрсоцбанку впасти до передемісійних рівнів 0,17-0,18 грн. за акцію як достатньо великі, і, як наслідок, рекомендуємо продавати акцію.



Другие рекомендации по инструменту
23 апреля 2012
Аналитический департамент SORTIS
22 февраля 2012
Аналитический департамент SORTIS
Коммерсант, № 22 от 14.02.2012


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду