Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 10:55
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 20 августа 2012

Коментар по акціях «Банк Форум»

КІНТО
Рекомендация: FORM, Форум, аздержать

В останні тижні акції банку Форум остаточно сповзли під позначку в 1 грн. в район 0,85 грн. За рік акції втратили майже 70% вартості.

Безперечно основною новиною липня для банку став його продаж німецьким Commerzbank’ом українському олігарху В.Новінському. Сума угоди не розголошується, однак, на наш погляд, вона не є принциповою, оскільки вищою за поточну ринкову ціну навряд чи могла б бути. Інше питання, чи змінює прихід нового власника фундаментальну вартість банку Форум? На нашу думку, ні. По-перше, новий власник не має стратегічного інтересу у фінансовому секторі, навіть, незважаючи на володіння вже трьома фінансовими установами (Юнекс банк, БМ-банк, Форум). Відтак, банк, вочевидь, буде розвиватися як додаток до іншого бізнесу групи. По-друге, важкий стан банку Форум був спричинений у більшій мірі макроекономічними факторами та делеверіджем усієї банківської системи, тобто системними чинниками, спільними для усіх банків, ніж індивідуальним положенням конкретного банку. Так, з часів кризи 2008 року активи Форуму знизилися з 20,5 млрд. грн. до 9,8 млрд. грн. – більш ніж вдвічі.

Разом з тим, що може бути покращено новим власником – так це низька доходність активів. Активи банку потягом 2010-2012 рр. генерували кожного разу все менше і менше доходу. Так, якщо у 2008 році активи заробляли 6%, то у 2012 – 4,4%. Це надзвичайно мало в порівнянні з Райффайзен Банком Аваль та Укрсоцбанком, відповідні показники яких за підсумками останніх 12 місяців складали 11,6% та 8,7%. Відтак, якщо Старт-груп вдасться забезпечити банк Форум високодохідними активами та відновити прибутковість бізнесу, це звичайно покращить його фундаментальну оцінку. Однак, поки що жодних причин очікувати цього в нас немає. Ринок банківського кредитування стагнує, попит на кредити за існуючими високими ставками мінімальний, а якісні позичальники дуже дефіцитні. Хоча Форум не відчуває нестачі ліквідності та є достатньо капіталізованим, новому власнику буде потрібно залучати дорогі депозитні кошти в якості ресурсу банку. Це знову ж таки несприятливо позначиться на маржі та рентабельності.

Таким чином, ми не очікуємо покращення ситуації в банку Форум у найближчі квартали і рекомендуємо утримуватися від вкладень в акції. Враховуючи відносну дешевизну акцій та відсутність фундаментальних перспектив, рекомендація по акціям – тримати.



Другие рекомендации по инструменту
1 апреля 2011
Коммерсант № 52 от 01.04.2011


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду